Japanska Naver som ligger bakom chatt-appen Line meddelade nyligen att tjänsten nått över 100 miljoner användare världen över. Line är en app som likt Whatsapp låter användarna skicka meddelanden med både text och bild till varandra. Eftersom apparna använder internet blir det rejält mycket billigare än sms och mms.

Sedan några månader tillbaka har Naver dragit igång ett socialt nätverk som heter Band på den japanska marknaden. Fem månader efter lanseringen av Band har tjänstens appar för IOS och Android laddats ned fem miljoner gånger.

I dag öppnade Naver upp det sociala nätverket Band för hela världen.

Till skillnad från Facebook och liknande nätverk kan Band endast kommas åt via en mobiltelefon som kör IOS eller Android. Det finns ingen webbplats. Användarna kan skapa egna eller bli medlem i befintliga intressegrupper.

I de olika grupperna går det sedan att chatta, dela med sig av dokument, bilder och videoklipp. Det går till och med att ladda upp Office-dokument som kan förhandsgranskas direkt på tjänsten.

Det ska även vara enkelt att skapa privata grupper som exempelvis familjemedlemmar eller arbetskollegor som vill dela information mellan varandra utan att obehöriga ser det.

En rösta-funktion som gör det möjligt för gruppens medlemmar att rösta inom ett visst ämne, såsom vilken restaurang man ska mötas på efter jobbet.

Huruvida Band kommer att lyckas bli en allvarlig konkurrent till Facebook återstår att se. Med 100 miljoner användare på Link, de flesta i Asien, har japanska Naver nästan lika många användare som Facebook i regionen.

Band för Android och IOS är gratis att ladda ned på respektive app-butik.