Efter nästan sju år är väntan nu över. I går lanserade Sony upp det senaste tillskottet i Playstation-familjen, Playstation 4. Förutom detaljer kring den nya spelkonsolen avslöjade Sony även sina planer kring det nya ekosystemet kring Playstation.

Konstigt nog visade Sony inte upp Playstation 4, men företaget avslöjade istället vilken hårdvara den kommer att vara bestyckad med. Sonys chefsarkitekt, Mark Cherny, beskriver Playstation 4 som en ”superladdad pc arkitektur”.

Bland annat har Sony valt att lämna den Cell-processor som används i Playstation 3 för att istället satsa på Intels x86-arkitktur i formen av en skräddarsydd 64-bitars AMD-processor med åtta kärnor som klarar av 1,84 teraflops.

Specifikationerna för Playstation 4 ser enligt The Verge ut som följer:

  • 64-bitars AMD Jaguar-processor med åtta kärnor
  • Grafikprocessor som bygger på AMD Radeon
  • 8 gigabyte arbetsminne (gddr5) delat mellan processor och grafikprocessor
  • Inbyggd hårddisk
  • 6x blu-ray-spelare och 8x dvd-spelare
  • Usb 3.0 och flera olika anslutningportar
  • Gigabit ethernet, trådlöst internet 802.11 b/g/n och bluetooth 2.1
  • Anslutning för hdmi och optiskt s/pdif-ljud
  • Dualshock 4-handkontroll med kapacitiv pekplatta, gyroskop, accelerometer, vibration, monohögtalare, uttag för micro usb och hörlurar
  • Två kameror med upplösningen 1 280 x 800 pixlar och ett synfält på 85 grader

Enligt Sony kommer Playstation 4 att ha en speciell extraprocessor som används för att ladda ned spel i bakgrunden när användaren spelar ett spel eller till och med när spelkonsolen är avstängd.

Spela i molnet

Sony meddelar även att en annan stor ingrediens i Playstation 4 är ett nytt nätverk som bygger på speltjänsten Gaikai. Sony köpte förra året upp speltjänsten Gaikai som gör det möjligt att spela spel i molnet via strömning.

Med hjälp av Gaikai kan användaren trycka på en knapp på handkontrollen och låta en annan spelare se spelsessionen i realtid och även kommentera spelarens prestationer. Spelaren kan även lämna över kontrollen av spelet till en annan person om han eller hon behöver hjälp med ett visst moment.

playstation 4 handkontroll

Det kommer även gå att spela in videosekvenser i ett spel och dela med sig till andra över nätet.

Sony visade upp ett nytt användargränssnitt för spelkonsolen som kommer att erbjuda större möjligheter att anpassas. Företaget kommer att inleda samarbeten med innehållsleverantörer som Netflix, Amazon och Hulu. Sociala nätverk som Facebook och Ustream kommer även att integreras.

Sony håller just nu på att utveckla appar för Iphone, Ipad och Android som kommer kunna användas tillsammans med Playstation 4. Det betyder att du kan använda bildskärmen på din smartphone i kombination med olika spel. Appen ska även kunna användas för att köpa spel som laddas ned till din spelkonsol även om du inte är hemma.

Sony har varken uppgett pris eller släppdatum annat än att den kommer att finnas i handeln innan slutet av året.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning