Det händer minsann saker även på skrivarfronten, vilket vårt test av nya multimaskiner visar. Utöver att skriva ut, skanna och kopiera samt att ha trådlös anslutning, har de också stöd för utskrift och skanning via appar till smarta telefoner eller surfplattor.

Hanteringen av apparna skiljer sig mellan de olika skrivarna. Möjlighet att spara ned skannade objekt direkt i mobilen finns hos alla. Vissa appar ger större valmöjligheter och åtkomst till nödvändiga inställningar, medan andra är mer basala och fininställningar lyser med sin frånvaro.

Tre av skrivarna kan också skriva ut webbsidor via apparna. Alla apparna är gratis, och finns för både Android och IOS. I vårt test anslöt vi en Android-mobil för att undersöka funktionerna.

Håll öga på färgåtgången

Fotokvaliteten varierar mellan skrivarna och utskriftskostnaderna skiljer sig med ett par kronor för fotoutskrifter. Bläckkostnaden är en viktig faktor vid valet av skrivare. Priset på bläcket i förhållande till hur många bilder du får ut på en laddning patroner avgör hur stor kostnaden blir per bild.

En intressant iakttagelse beträffande bläckåtgången är att skrivarna drar olika mycket av de olika färgerna. Vi använde samma urval foton för alla skrivarna. Brother-skrivaren hade en jämn förbrukning, där alla färger tog slut vid så gott som samma antal utskrifter. För HP-­skrivaren tog cyan slut långt innan de övriga färgerna. Epson-skrivaren tömde magenta först, sedan cyan och sist gult. Canon har dessutom grått bläck förutom grund-­färgerna cyan, magenta och gul för att ge bättre stuns i bilderna. Den grå färgen hade här allra störst åtgång; två grå patroner gick åt innan de övriga färgerna tog slut.

I våra beräkningar tog vi medeltalet av antalet utskrifter per färg på varje skrivare för att ange en någorlunda rättvis siffra på antalet foton som skrevs ut på en uppsättning patroner. Svart/fotosvart har lägst åtgång, så när de övriga färgerna var förbrukade gjorde vi en uppskattning av åtgången svart (mellan ¼ och ½ patron) för att beräkna kostnaden.

Varnar i god tid

Värt att notera är också hur skrivarna varnar för låg bläcknivå och när patronerna har slut på bläck. Canons skrivare varnar i god tid och tipsar om att ha extrapatroner till hands. Den säger också till när den anser att patronen är tom och rekommenderar att du byter ut den. Men det går att skriva vidare och du kan många gånger pressa ut ända uppemot tio A4-foton till innan färgen verkligen är slut. Du ser då på utskriften att en färg saknas. Men redan något tidigare är det bra att vara uppmärksam på att den aktuella färgen kan vara något svagare. Även HP-skrivaren hanterar bläckpatronerna på liknande sätt.

Både Brothers modell och Epsons varnar också för låg bläcknivå och kan skriva vidare, däremot är det stopp när skrivaren anser att bläcket är slut – då går det inte att fortsätta förrän den aktuella färgpatronen är utbytt. Med dem är det ingen risk att du skriver ut foton där du riskerar att någon färg ­saknas. Skönt!l