Canon Pixma MG6350
Snabbast av alla och bra för foto

Canon MG6350 är elegant ut-formad och knappt 15 centimeter hög. Skrivaren tar sex bläckpatroner, en med svart pigmentbaserat bläck för text och svart, grå, cyan, magenta och gult för färgutskrifter. För att byta bläckpatronerna måste du lyfta kontrollpanelen.

Pekskärmen är sofistikerad och panelen på ömse sidor tänder och släcker knappar för de funktioner som är relevanta. Men du kan inte vinkla skärmen för att vid behov hitta en annan betraktningsvinkel.

Automatisk duplex finns för dubbelsidiga dokument. Du kan ha både vanligt papper och fotopapper samtidigt i skrivaren, i kassetter om 125 respektive 20 ark. Du kan också skriva ut direkt på cd och dvd.

Utskriftshastigheten är riktigt bra, snabbast alla kategorier i startfältet. Kvaliteten är det inget fel på, även om textutskrifterna är något tunna och missar en del fina detaljer vilket gör texten blek. I likhet med flera av Canons modeller ägnar skrivaren ­emellanåt tid åt att justera innanmätet, och gör då ett uppehåll innan (ibland mitt i) en utskrift.

Både kopior och skannade dokument håller bra kvalitet, båda funktionerna är snabba. Inlästa foton har god färgåtergivning med fina detaljer. Fotoutskrifterna är utmärkta med ett rikt omfång och fina detaljer både i ljusa och mörka områden, och gråskalebilderna blir snyggt ­neutrala. De relativt låga utskriftskostnaderna är också en klar fördel med Pixma MG6350.

Skrivaren kan anslutas med usb eller wifi och du kan också välja att skriva ut från din smarta mobil eller surfplatta, vilket kräver att skrivaren är ansluten till trådlöst nätverk.

Begränsad för mobilen

Via appen Easy-photoprint kan du göra utskrifter, skanna foton eller dokument och spara dem direkt i mobilen. Appen är enkel att ansluta till ett trådlöst nätverk men inställningsmöjligheterna är få. Vid inskanning kan du inte välja upplösning, bara dokumenttyp (jpeg eller pdf), färg eller gråskala och format. För utskrift kan du bara välja papperstyp, storlek och utskrift med eller utan kant.
Begränsningen ligger inte i skrivaren utan i appens förmåga att utnyttja inställningarna.

Dessutom saknar den möjlighet att skriva ut webbsidor. En brist är också att den bara kan skriva ut de pdf-dokument som skapats via appen.


Brother DCP-J725DW
Mångsidig men långsam

Brothers DCP-725 är en bra skrivare för allround-ändamål.
Den skriver ut skarpa textsidor, skannar och kopierar med fullgod kvalitet, men gör inte lika skarpa kopior som Canons och Epsons.
Fotoutskrifter håller heller inte riktigt samma klass som i de övriga skrivarna, men är inga dåliga utskrifter för det.

Skrivaren använder fyra färger, en patron för svart och tre för färg. Ett plus är att den har automatisk arkmatare med plats för upp till 15 ark. Automatisk duplex ingår också liksom hos de övriga testade skrivarna.

DCP-J725 har en snygg design och ger ett smidigt intryck. Trots att den är högre än de andra skrivarna tar den mindre plats på bredden och på djupet. Till det smidiga intrycket bidrar det tvådelade locket som innehåller och finurligt döljer den automatiska arkmataren. Utskriftshastigheten är inte på topp, J725 är faktiskt långsammast i testet, både när det gäller textsidor och foton. Med normal kvalitet skrev den tio textsidor på en minut och tjugofem sekunder, och i likhet med syster J925 stannade skrivaren upp i cirka fem sekunder mitt i varje utskrift innan den fortsatte, vilket bidrog till det sega resultatet.

Riktigt bra för mobilen

Brothers mobilapp Iprint & Scan är enkel att ansluta till skrivaren via ett lokalt trådlöst nätverk och har många användningsmöjligheter. Du kan skanna direkt till mobilen, men det går inte att ställa in upplösningen, utan endast storlek samt färg eller svartvitt. Resultatet blir tillfredsställande, men inskanning direkt från skrivaren blir bättre, där du kan göra fininställningar.

Du kan också välja att skicka dina skannade bilder via e-post.
Vid utskrift kan du välja ­papperstyp, format samt vilken skrivare du vill använda. Appen söker automatiskt efter enheter som stöds i ett lokalt trådlöst nätverk, och du kan också använda en bluetooth-skrivare.

Att skriva ut webbsidor ­fungerade enkelt och smärtfritt och det går även skriva ut e-post (Gmail), pdf-filer och Office-dokument.


Epson Expression Premium XP-605
Liten och mobilvänlig

Epson har med XP-605 lyckats göra en maskin som tar liten plats såväl på bredden som på djupet och höjden. Minst i testet är den.
Här finns fem separata bläckpatroner, en för pigmentsvart, en för fotosvart och tre färgpatroner.

Den är försedd med en effektiv skanner, dubbelsidig utskriftsfunktion, trådlös anslutning och stöd för Android-enheter.
Skärmen är inte pekkänslig utan visar endast de alternativ som du bläddrar fram och väljer via den tryckkänsliga panelen på ömse sidor om skärmen.

Dubbla papperskassetter, en för 100 skrivark och en för 20 fotopapper finns nedtill och utskriftsfacket är placerat nedanför kontrollpanelen och döljs av en lucka framtill som du måste vika ned för att dra ut facket. Knöligt, men du vänjer dig. XP-605 kan också skriva ut direkt på cd- och dvd-skivor.

Skrivaren är inriktad på bra fotoutskrifter, och resultatet lät inte vänta på sig: ut kom foton med fina detaljer och klara, starka färger. Även text och grafik håller mycket god kvalitet, även om texten har lite väl mycket svärta vilket ger lite luddiga kanter.

Utskriftshastigheten är bra, den ligger relativt jämsides med HP:s skrivare men efter Canons. Förvånande nog är den emellertid snabbast med att skriva ut foton i normal kvalitet, bara en minut och tio sekunder för ett A4-foto. Det imponerar. Kvaliteten är tillräckligt bra även med normalutskrift. P-105 är en intressant maskin, men de dyra utskriftskostnaderna sänker betyget.

Månsidig mobilapp

Med den trådlösa nätverks-anslutningen kan du skriva ut direkt från smarta mobiler och surfplattor via Epsons app Iprint. Här kan du, ­utöver att skriva ut och skanna och spara direkt till mobilen, även göra avancerade fin-inställningar som att välja olika skannerupplösningar och utskriftskvaliteter, ange antal kopior, sidintervall, dubbelsidig utskrift samt kolla skrivarens status och bläcknivåer. Med den inbyggda webbläsaren kan du leta upp och skriva ut en webbsida. Du kan också ha tillgång till att skriva ut filer från molnet, bland annat Dropbox och Google Docs.


HP Photosmart 6520
Steget efter tätklungan

HP:s Photosmart 6520 är en fullgod multifunktionsskrivare. Den har fyra separata bläckpatroner för de tre grundfärgerna och för svart, vilket gör att ingen extra kvalitetshöjande utskriftskraft har lagts på fotoutskrifter, trots att namnet antyder fotofokus. Pappersfacket i botten rymmer endast 80 vanliga skrivark och i ett mindre fack finns plats för 20 stycken 10 x 15 centimeters fotopapper. Vill du skriva ut större foton måste du använda det ordinarie facket och byta ut skrivpapperet mot fotopapper. Fotokvaliteten saknar djup och riktig detaljrikedom i ljusa och mörka partier. Det är inte dåligt, men når inte samma klass som Canons och Epsons utskrifter i det här testet. Textutskrifterna däremot håller en riktigt bra kvalitet med bra kantskärpa och lagom svärta.

Skrivaren är relativt snabb. Fotoutskrifter med normal kvalitet tar anmärkningsvärt nog nästan lika lång tid på sig som samma med bästa kvalitet.

Utskrifter kan göras från smarta mobiler och surfplattor, samt via bland annat Airprint och Eprint. Den kan göra dubbelsidiga utskrifter, men inte skriva ut direkt på cd eller dvd som de övriga skrivarna i testet.

Skrivaren är lätt att installera och hantera, men en nackdel är att det inte går att skriva ut via Pictbridge eller från ett usb-minne.
Godkänd för mobilen

Den app som är närmast jämförbar med de övriga är Printer Control. Med den kan du skriva ut foton och pdf-dokument, skanna direkt till mobilen, kontrollera status för den anslutna skrivaren, inklusive aktuella bläcknivåer. Du kan också dela bilder och dokument via tjänster som Dropbox.

En annan app är Eprint med vilken kan du skriva ut från din Android-mobil eller surfplatta, lokalt via wifi, eller en webbansluten skrivare. Den skriver ut foton, pdf-dokument, webbsidor och Office-dokument men kan inte skanna in dokument.