Så bra blir foto, text, inläsning och kopiering

Klicka på tabellerna för att se i stort format

Så gjorde vi urvalet och testet

Urval: Vi har valt multifunktionsskrivare från fyra stora tillverkare, med ett lägsta pris på 1 500 kronor. Krav: Utskrift med fotokvalitet, separata färgpatroner, trådlös anslutning och stöd för utskrift och skanning via appar till smarta telefoner eller surfplattor.

Test: Vi skrev ut ett tjugotal olika dokument: Svartvit text, grafiska dokument, högupplösta fotografier, färgkartor med mera. Vi använde tillverkarnas rekommenderade papper. Bedömningarna har gjorts visuellt. Vid utskrift av text har vi använt skrivarnas standardläge. Fotoutskrifterna ställdes in på fotokvalitet.

Bläck: För att kontrollera hur många utskrifter vi fick på en laddning bläck samt beräkna bläckkostnaden skrev vi ut en mix av A4-fotografier tills bläcket tog slut. Våra testvärden kan bara jämföras med varandra, inte med tillverkarnas egna siffror. Bläckåtgången varierar – svart färg drar minst, de övriga färgerna varierar. Därför är bläckkostnaden beräknad på åtgång och inte en hel uppsättning patroner.

Utskriftshastighet: Vi har klockat hur lång tid det tar att skriva ut, läsa in och kopiera textsidor i svartvitt och A4-foton i färg.
Bildkvalitet: Vi har granskat svärta, kantskärpa, blödning och kornighet. Våra omdömen om fotoutskrifterna baserar sig
på färgåtergivning, färg-balans, tonomfång, klarhet och detaljåtergivning. Bedömningarna av utskrifter och inläsningar har gjorts visuellt.

Betyg: Betyget baseras på en kombination av bild-kvalitet, användarvänlighet, inskannings- och utskriftshastighet samt pris.