Mozilla presenterade i går företagets första kommersiella testversion av Firefox OS. Mobiloperativsystemet som riktar sig till billigare smartphones är byggt kring appar som körs med html5.

De första telefonerna med Firefox OS kommer att komma med Qualcomm-processor och erbjudas av Alcatel One Touch, LG Electronics och ZTE. Till sommaren kommer även Huawei att erbjuda produkter med det nya mobiloperativsystemet enligt Mozilla.

ZTE kommer att lansera sin första smartphone med Firefox OS i dag på Mobile World Congress i Barcelona.

Utöver de fyra mobiltelefontillverkarna kommer 18 mobiloperatörer att backa upp Firefox OS. Dessa inkluderar bland annat Ama(c)rica Ma3vil, China Unicom, Deutsche Telekom, Japans KDDI, Sprint, Telecom Italia, Telefa3nica och Telenor.

Mobiloperatörerna kommer att släppa de första telefonerna i Brasilien, Colombia, Ungern, Mexiko, Montenegro, Polen, Serbien, Spanien och Venezuela. Andra marknader kommer att utökas successivt enligt Mozilla, men USA får vänta till 2014.

Mozilla uppger även att företaget inte behöver bygga ett helt nytt ekosystem för appar då plattformen bygger på html5. En plattform som redan används av ett stort antal utvecklare enligt Mozilla.

Huruvida plattformen lyckas beror mycket på kvaliteten på de appar som erbjuda. Enligt analysföretaget Ovum är det svårt att sia om innan en kommersiell produkt har släppts.

– En sak som är säker kring Firefox OS är att det är långt ifrån redo att släppas kommersiellt. I nuläget är det både långsamt och buggigt, säger Ovum i ett utlåtande.