I nästan hela Sverige kan invånarna numera låna e-böcker på biblioteket. Med hjälp av ”bibblakortet” kan vi fylla våra telefoner, surfplattor och e-boksläsare med god litteratur – helt utan kostnad.
Men i Falkenberg, Hylte, Laholm och ett tiotal andra småstäder, saknas den här möjligheten. Här har man beslutat att det inte ska finnas e-böcker på biblioteket.

Ingen av de här kommunerna bryter mot några regler. Lagen kräver visserligen att det finns bibliotek i alla kommuner, men med bibliotek menas bara lokaler för pappersböcker. Att även erbjuda digital utlåning är helt frivilligt.

Än så länge är det bara ett fåtal bibliotek som säger nej till e-böcker, men vi ser hur lånemöjligheterna begränsas i kommun efter kommun. Varje boklån kostar kommunen 20 kronor, och för att hålla i kostnaderna minskas gränsen för hur många böcker varje låntagare får låna. Vissa bibliotek har till och med satt en fast gräns för hur många e-böcker som får lånas ut varje år. När det taket har uppnåtts kan ingen låna mer.

Resultatet blir förstås att folk skaffar bibliotekskort i sina grannkommuner. Många av Falkenbergs bokmalar har exempelvis bibliotekskort i Halmstad, och låter på så sätt skattebetalarna där stå för notan i stället.

I takt med att möjligheterna att låna e-böcker minskar kan vi räkna med ett högre tryck på de mest generösa biblioteken – och nu diskuteras olika sorters begränsningar.

Men vänta lite! Är det verkligen läge för att lappa och laga? Är det inte något fundamentalt galet med dagens system? Är det inte oerhört föråldrat att låta kommunerna ta hand om e-bokslån?
Vanliga bibliotek har en naturlig koppling till en fysisk plats – men e-böckerna bryr sig inte om några kommungränser.

Själv tycker jag att det rimligaste vore att staten tog han om utlåningen av e-böcker, till exempel genom Kungliga biblioteket. Det skulle öka rättvisan, men det skulle också göra det möjligt med en ordentlig satsning på att digitalisera vårt kulturarv – för alla invånare.

Det skulle nämligen vara möjligt att skapa ett gigantiskt svenskt e-boksbibliotek utan några stora kostnader.

En stor del av de böcker som fyller Sveriges över tusen bibliotek är nämligen helt upphovsrättsfria. När en författare har varit död i 70 år är det fritt fram att publicera hans eller hennes verk, och det gör att alla böcker av exempelvis Selma Lagerlöf, August Strindberg och Carl Jonas Love Almqvist skulle kunna spridas fritt till hela svenska folket – som e-böcker.

I dag skannas gamla böcker in och omvandlas till e-böcker av privata initiativ som Projekt Runeberg (runeberg.org), och vi på PC för Alla drar vårt strå till stacken genom vår nya satsning Ladda ner (laddaner.nu) där du kan hämta e-böcker som är anpassade till surfplattor, mobiler och e-bokläsare.

Men en rejäl statlig satsning skulle förstås kunna erbjuda ett betydligt större utbud än vad privata aktörer förmår att göra.

För 200 år sedan började Sverige bygga upp folkbibliotek runt om i landet, vilket var ett enormt steg för bildning och utveckling. Jag tror att ett statligt e-boksbibliotek kan fylla samma roll i dag. Även för de som råkar bo i Falkenberg, Hylte och Laholm.

Inne eller inte

Plus. Pek. Kameror, skrivare, kylskåp… Allt fler prylar blir lätta att använda tack vare pekskärmar.
Minus. Netbook. Surfplattorna tar över, och nu slutar företag efter företag att tillverka de riktigt billiga bärbara.