Ett kontorspaket är ett av de få datorprogram som många av oss fortfarande installerar på våra datorer.

Medan andra program har blivit tjänster på internet föredrar många att köra våra ordbehandlings-, kalkylblads- och presentationsprogram lokalt på datorn.

Visst finns det molnlösningar som Google Dokument och Microsoft Word-appar, men de är långsammare och mindre funktionsrika än de traditionella Office-paketen.

Det vanligaste valet är Microsoft Office, som kostar en eller ett par tusenlappar, men du kan lika gärna välja gratisalternativet Libreoffice. Till skillnad från det genomkommersiella Microsoft Office har det tagits fram av utvecklare i hela världen med hjälp av så kallad öppen källkod.

När det gäller funktioner är skillnaderna små mellan Microsoft Office och Libreoffice – och de båda programmen finns på svenska med svensk stavningskontroll.

Ja, Libreoffice har till och med verktyg som saknas i konsumentversionen av Microsoft Office, exempelvis ett illustrationsprogram och en databashanterare.

Ny version

Nyligen kom programmet i en ny version. Den heter Libreoffice 7, och är på ytan ganska lik tidigare versioner. Under skalet gömmer sig dock ganska stora tekniska förändringar som bland annat gör programmet snabbare och förbättrar kompatibiliteten.

Andra nyheter är att det går att skriva halvgenomskinlig text och att hanteringen av exempelvis citationstecken har blivit bättre.

Något man däremot inte ändrat är upplägget med traditionella rullgardinsmenyer. Du som inte gillar Microsoft Office-lösningen med flikar har här ett mer traditionellt alternativ. Det går dock att byta till flikar via Visa, Användargränssnitt, Flikar.


Libreoffice 7 – så funkar det

Libreoffice

1. Nytt

Skapa nya kalkylblad, presentationer, teckningar etcetera. I exemplet visar vi ett textdokument.

2. Fler dokument

Du kan även använda Libreoffice för att skapa exempelvis sajter och etiketter.

3. Menyer

Alla funktioner i Libreoffice nås via rullgardinsmenyerna.

4. Verktyg

Programmets viktigaste verktyg samlas här.

5. Format

Ändra formatet för exempelvis en text eller ett stycke.

6. Sidopanel

Dölj eller visa genvägar till textformatering, bildgalleri och annat i den så kallade sidopanelen.

7. Formatmallar

I vårt exempel har vi aktiverat sidopanelen för formatmallar.

8. Bilder

Du kan infoga bilder och göra enkel layout i ditt dokument.

9. Information

Visa information om ditt dokument.

10. Språkkontroll

Libreoffice kan kolla rättstavning på många språk – inklusive svenska.

11. Visning

Välj hur sidorna ska visas.


Frågor och svar om programmet

Libreoffice

1. Hur hämtar jag programmet…

Surfa till sv.libreoffice.org, Hämta och välj Grundinstallation. Sajten känner av vad du kör för system, men du kan även ändra version under nedladdningsknappen. Spara filen på Skrivbordet. Observera att installationsfilen för Libreoffice är nästan 300 MB, så nedladdningen kan ta lite tid.


Libreoffice

2. … och hur installerar jag?

Dubbelklicka på filen så startas ett självförklarande installationsprogram. Klicka på Nästa och välj Typisk (eller Anpassad om du vill ändra några inställningar). Tryck på Installera och godkänn eventuella varningsrutor.


Libreoffice

3. Kan jag spara Office-filer…

Du kan spara dina filer som Opendocument- eller Word-filer. Det senare är smidigast om du jobbar tillsammans med andra. På samma sätt kan du spara kalkylblad som Excel- och presentationer som Powerpoint-filer. Du ändrar detta via Verktyg, Alternativ, Läs in/Spara, Allmänt. Välj Dokumenttyp: Textdokument och Spara alltid som: Word 2007-365. Gör sedan samma sak för de andra program du använder genom att ändra Dokumenttyp.
Övriga inställningar kan du lämna som de är.


Libreoffice

4. … och öppna dem automatiskt?

Det går att låta Libreoffice automatiskt öppna Word-, Excel- och Powerpoint-filer när du dubbelklickar på dem. Det gör du genom att högerklicka på exempelvis en Word-fil. Välj Öppna med, Välj en annan app. Markera LibreOffice, kryssa i rutan Använd alltid denna app för att öppna xx och bekräfta med OK.


Libreoffice

5. Hur slipper jag snabbstarten?

Funktionen Snabbstart startar Libreoffice samtidigt med Windows. Det är bara bra om du använder programmet ofta. Du slår på eller av funktionen via Verktyg, Alternativ, LibreOffice, Allmänt. Markera eller avmarkera LibreOffice Snabbstart.
Autostart. Välj själv om Libreoffice alltid ska vara igång.