1. Hur installerar jag…

Surfa till sv.libreoffice.org, klicka på Hämta, Grundinstallation. Spara den 250 MB stora filen på Skrivbordet och dubbelklicka för att starta installationen. Du kan välja de förvalda alternativen. När installationen är klar väljer du Slutför och startar om datorn.


Libreoffice

2. … och fixar hjälpfilen?

Libreoffice har en inbyggd hjälpfil, men den installeras inte som standard. Du måste installera den i efterhand genom att surfa till sv.libreoffice.org och klicka på Hämta. Välj Inbyggd hjälp, spara filen på Skrivbordet och installera den genom att dubbelklicka och följa instruktionerna.Libreoffice

3. Kan jag använda Microsoft-filer?

Libreoffice är filkompatibelt med Microsoft Office, så du kan exempelvis öppna och spara Wordfiler via Arkiv, Öppna respektive Spara som. Du kan också ställa in så att du alltid sparar filerna i Microsoft-formatet under Verktyg, Alternativ, Läs in/spara, Allmänt. Välj Dokumenttyp: Textformat och ändra till Spara alltid som, Word 2007-2013… Gör sedan samma för Kalkylblad (Excel) och Presentation (Powerpoint).


4. Hur blir Libreoffice förvald?

Vill du att en filtyp alltid ska öppnas automatiskt med Libreoffice? Högerklicka på en fil och välj Öppna med, Välj en annan app. Markera LibreOffice, kryssa i Använd alltid denna app… och bekräfta med OK.


Libreoffice

5. Hur använder jag molnet?

Nya Libreoffice låter dig lagra filer i molntjänster som Google Drive och Onedrive. För att aktivera tjänsten öppnar du huvudprogrammet Libreoffice och klickar på Lagringstjänster. Välj Lägg till tjänst, gör ditt val och följ instruktionerna.