Trots genombrottet för appar och molntjänster finns det tillfällen när traditionella datorprogram är ett bättre alternativ. Många föredrar exempelvis att köra ett riktigt kontorspaket på sin dator.

Microsoft Office är det mest kända alternativet, och det handlar alltså om ett programpaket som innehåller en ordbehandlare (Word), ett kalkylprogram (Excel) och ett presentationsverktyg (Powerpoint).
Problemet med Microsoft Office är priset: Det kostar 1 400 kronor att köpa eller 650 kronor per år om du vill abonnera. Känns det dyrt kan du välja gratisalternativet Libreoffice.

Fritt för alla

Libreoffice är gjort i öppen källkod (open source). Det betyder att sprids fritt och att människor i hela världen tillsammans arbetar för att förbättra det.

Rent ideologiskt är det med andra ord en stor skillnad jämfört med kommersiella Microsoft Office, men i praktiken är skillnaderna mindre. Båda innehåller samma funktioner och de är svenskspråkiga med svensk rättstavning. Ja, eftersom Libreoffice är filkompatibelt med Microsoft Office är det inga problem jobba tillsammans med användare som kör Word, Excel eller Powerpoint.

Utseendemässigt har Libreoffice däremot samma sorts rullgardinsmenyer som Microsoft slutade med för flera år sedan. Om den här skillnaden är en fördel eller en nackdel är förstås en smaksak.

Ny version

Nyligen lanserades programmet i en ny version som heter Libreoffice 6. Den har fått en rejäl ansiktslyftning samtidigt som förändringar under ytan har gjort programmet snabbare och mer stabilt.

Observera att den första versionen, som hette 6.0, hade vissa säkerhetsproblem. Se därför till att köra version 6.0.1 eller senare.


Så funkar Libreoffice 6

Libreoffice

1. Alla funktioner

Du hittar alla funktioner i rullgardinsmenyn. (Vi visar ordbehandlingsdelen Writer.)

2. Viktiga verktyg

De viktigaste funktionerna når du via snabbknappar.

3. Format

Fetstil, teckenstorlek, färger och liknande saker samlas i den här verktygsraden.

4. Sidopanel

I sidopanelen kan du exempelvis visa formatmallar, sidinställningar eller smileys.

5. Dokumentet

Ett dokument kan innehålla text, bilder, länkar, tabeller och mycket mer.

6. Högerklick

Ett klick med höger musknapp tar fram de viktigaste verktygen.

7. Navigera

Bläddra och navigera i stora dokument härifrån.

8. Dokument

Visa hur många tecken dokumentet innehåller.

9. Formatmall

Skapa formatmallar för exempelvis rubrik och mellanrubrik.

10. Stavning

Välj språk och styr stavningskontrollen.

11. Zooma

Välj hur dokumentet ska visas på skärmen.