Enligt mätföretaget Net Applications är mottagandet av Windows 8 svalt tredje månaden i rad. Under februari stod Windows 8 för tre procent av alla Windowsdatorer på internet, en ökning från 2,6 procent i januari.

Det betyder att tillväxten under februari var fyra tiondelar av en procentenhet, mindre än operativsystemets tillväxt under januari. Tillväxten under januari var dessutom mindre än både november och december.

Windows 8s blygsamma ökning är enligt Net Applications sämre än Windows Vistas när det släpptes för sex år sedan. Fyra månader efter att Windows Vista släpptes hade operativsystemet en andel på cirka fyra procent av alla Windowsdatorer.

Den procentuella skillnaden mellan Windows 8s och Vistas tillväxt var därmed större än någonsin under förra månaden. Fyra månader efter att Windows 7 släpptes hade operativsystemet en andel på 9,7 procent av alla Windowsdatorer, mer än tre gånger högre än Windows 8s siffror.

windows 8 vista windows 7
Net Applications siffror hävdar att Windows 8 går sämre än både Vista och Windows 7 under de fyra första månaderna.

De senaste siffrorna betyder att många analytiker får vatten på sin kvarn då de hävdar att Windows 8 lider av en rad motgångar. Ett av skälen som ofta anges är att det nya gränssnittet i Windows 8 avskräcker många användare från uppgradera.

Ett annat problem är att pc-försäljningen är inne i en svacka vilket betyder att färre konsumenter köper nya datorer jämfört med tidigare.

Det finns därmed en risk för att Windows 8 kommer att stämplas som en större flopp än Windows Vista, ett operativsystem som fick nobben av många användare. Problemen med Vista ledde till att en majoritet stannade kvar vid XP till dess att Windows 7 släpptes.

Net Applications siffror visas att Windows XP och Windows 7 behåller sina respektive trender sedan tidigare. XP tappade en halv procentenhet under februari medan Windows 7 ökade med en tiondels procentenhet.

Windows XP stod under februari enligt Net Applications för 39 procent av alla pc-datorer världen över och 42,6 procent av alla Windowsdatorer. Windows 7 stod för 44,6 procent av alla pc-datorer och 48,6 procent av alla Windowsdatorer.

IDG NewsDiskutera Windows 8 på Eforum