Apple Kartor
Apple leder dig oftast rätt

För IOS6 innehåller Apple Kartor röstinstruktioner för IOS6. Inställningarna finns utanför appen. Där ändrar du volym och enheter (miles/km). Appen minns alla sökningar, tillåter bokmärkning av adresser.

Dessutom kan du söka kontaktadresser. Kartan, i standard-, satellit- eller hybridvy, är stilrent enkel. Satellitvyn är fri från gatunamn. Kommandona är rätt långa då gatunamn och påfartsnummer inte går att ta bort vilket kräver för mycket av förarens uppmärksamhet. Stark signal som positionerar rätt inomhus är ett stort plus och appen leder oftast rätt men tappar bort sig i Kista, trots att vägbiten sett likadan ut i flera år. Ruttomräkningen fungerar dock utmärkt.


Google Maps Navigation
Google kör rätt ut i bussfilen

Google Maps steg för steg-navigation imponerar med sina finesser, men har allvarliga barnsjukdomar. Under testrutten visade den helt fel position ett flertal gånger och körde ut på en bussfil. Under samma rutt ville den dessutom ta en förbjuden vänstersväng. Dock fungerar den bra i ­Stockholms innerstad, där den hittar målet på pricken.

Appens styrkor ligger i grymt snygg satellitbild, stilrenhet och fascinerande grafik. Dessutom är appen extremt intuitiv och visar andra Google-användares ­recensioner av din sökta plats.
Sökningen (på plats eller adress) är informationsrik och presenterar både telefon-­nummer och öppettider.


Navigon Nordics
Krånglig och dåligt uppdaterad

Navigon från Garmin har ett oförtjänt gott rykte. Användarovänligheten är påfallande. Trots att wifi:n fungerar tar det en timme med konstant bevakning att ladda ned och komma igång. När mobilen startats om visas till slut Sverigekartorna och den ska äntligen testköras – när den funnit gps-signalen. Utan denna blockeras sökfunktionen. Klumpig sökning i gps-stil gör det omöjligt att söka på anläggning eller namn och krångligt att lägga in vägstopp. Fartvisaren visar helt fel under ruttens första fem minuter. Talinstruktionerna är tydliga och volymen hög.

Kartorna som laddas ned sent i januari i år saknar flera år gamla vägar. I slutet av rutten blir Navigon totalförvirrad och kör fel.


Here Drive+ Beta (före detta Nokia Drive+ beta)
Alla favoritfunktioner i en app

Förutom att Here Drive är ett estetiskt underverk är den extremt funktionell och kombinerar alla våra favoritfunktioner. Fortkörningsvarnare och tydliga körinstruktioner gör den perfekt bakom ratten – den kräver minimalt med uppmärksamhet.

Funktionen för att välja bort vägar du inte vill köra på ­personifierar din rutt. Möjligheten att navigera helt offline med nedladdade kartor är uppskattad när du vill bila utomlands, sänka internetkostnaderna eller saknar täckning. Signalen är riktigt stark och Here Drive hittar rätt utan problem.

Nokia Lumia 920:s enorma och knivskarpa skärm ger ett kraftfullt intryck av Nokias gps-funktion.


SYGIC NORDICS
Prisvärd app väljer bästa vägen

Sygic Nordics startar blixtsnabbt och har många spännande funktioner. Dock är den mindre användarvänlig än många av gratisapparna och är nästan lika envis som Navigon i destinationssökningen.

Sygic tillåter Google-sökning men lyckas bara hälften av gångerna vilket gör det lättare att googla efter målets adress och använda den. Själva guidningen är däremot imponerande, trots en tjatig mansröst som läser kommandona. Timingen för de idiotsäkra instruktionerna är perfekt och kartorna är uppdaterade. Appen varningsplingar vid fortkörning och nära fartkameror, berättar om skarpa kurvor och järnvägsövergångar. Sygic är den mest prisvärda betalappen.


Telenor Navigation
Bra sökning men dålig röst Telenor

Telenor Navigation är från Wisepilot, liksom konkurrenten Telia Navigator. Visuellt är de slående lika varandra, men rent funktions- och prismässigt är apparna olika. Telenors app tappar bort sig på den ombyggda vägen i Kista. Röstinstruktionerna meddelas med en jobbig röst som rent av låter otrevlig och syntesen är så dålig att det skämtas om att den behöver gå hos logoped.

En kraftfull sökfunktion med Eniro-koppling lyfter dock appen. Den kategoriserar sökningen i undergrupper som shopping, logi, parkering och Wikipedia – antingen nära mig eller på min destination. Den kan även samarbeta med telefonboken och plocka adresser därifrån.


Telia Navigator
Trafiksäker app hittar ända fram

Telia Navigator har informativ och stilren grafik. En storsatsning på trafiksäkerhet gör den utmärkt för den som vill behålla sitt körkort. Farthållaren piper till när den tillåtna hastigheten överstigs – även där gränsen är nytillkommen. Default ligger på 5 kilometer i timmen vilket kan ändras efter tycke. Körfältsassistans är ett fantastiskt hjälpmedel när snön täcker markeringar på vägen.

Lättlästa kartor och tydliga körinstruktioner med trevlig röst gör Telia Navigator till vår absoluta favorit. Eniro-sökning gör det lekande lätt att hitta hem till vänner eller närmaste snabbköp. Dessutom erbjuds trafikinfo i realtid, utlandsläge för att spara på utgifterna och resdagbok.


Waze
Sällskaplig gps och trafikorakel

Online-tjänsten Waze är en communitybaserad gps-app som berdig logga in med Facebook- eller Waze-konto. Förutom gps med stegvisa ­kör-instruktioner är appen ett (i Stockholm) trafikorakel som varnar för köer, olyckor, fart-kameror och poliskontroller. Den har personlig design och hälsar på sin ägare med namn. Kartvyn är full av söta figurer som kan byta humör. Det är lätt att navigera i inställningarna och du väljer 2d- eller 3d-vy, dag eller natt eller låter dygnet gå på auto. Välj mellan snabbaste eller kortaste resväg, vilken typ av väg du vill undvika. Waze har goda röstinstruktioner, hittar rätt och väljer snabba rutter men har svårt att hitta rätt gatunummer.