Ska jag välja fast bredband eller mobilt?

Den första frågan du bör ställa dig är vilken uppkoppling du vill ha. En fast uppkoppling är det vanligaste, och vilka alternativ som finns beror på var du bor. En uppkoppling via fiber ger bäst kvalitet och högst hastighet (upp till 1 000 megabit per sekund), men det här är fortfarande ganska ovanligt. Alternativet är i så fall att surfa via telefonnätet (adsl) eller kabel-tv-nätet.

Den andra möjligheten är mobilt bredband. Du surfar då via mobiltelefonnätet, och fördelen är att du kan använda samma abonnemang oavsett var i Sverige du befinner dig. Det finns två tekniker för att surfa mobilt. Det gamla systemet kallas 3g och det nya 4g. 4g ger högre hastighet och stabilare uppkoppling, men det är dyrare och finns inte utbyggt i hela Sverige.

Missa inte: Allt du behöver veta om nätets filmtjänster

Nackdelen med mobilt bredband är att hastighet och stabilitet varierar kraftigt. Vid rätt plats och tid kan du få en fantastisk kvalitet, men det kan även bli riktigt långsamt. Du kan få hjälp att hitta rätt via operatörernas täckningskartor (pcforalla.se/tackningskartor), men för att bli helt säkert är det enda du kan göra att pröva dig fram.

Hur snabbt går det?

Vilken uppkopplingshastighet du får i praktiken är svårt att säga. Operatörerna talar om ”upp till”-hastigheter och det finns många omständigheter som styr vad du kommer att få. Hur många som surfar samtidigt, avståndet till telestationen och väggarnas tjocklek är några av alla aspekter som spelar in.

Hastigheten för internetuppkopplingar mäts i megabit per sekund, och anges på två sätt: ned och upp. Ned avslöjar hur snabbt det går att surfa, titta på tv och ladda hem filer. Upp anger hur snabbt det går att skicka material. För de flesta är nedladdningen det viktigaste.

I rutan till höger ser du pris och max­hastighet, men i realiteten lär du sällan komma upp i dessa hastigheter. På sajten Bredbandskollen (www.bredbandskollen.se/statistik) kan du i stället se vilka hastigheter andra kunder har fått – i praktiken.

Vilken hastighet behöver jag?

Många av oss har betydligt högre hastigheter än vi egentligen behöver. Som du ser i vår sammanställning i tabellen nedan behöver ingen av de stora internettjänsterna mer än fem megabit per sekund, och det klarar de flesta abonnemang.

De tjänsteleverantörer som vi har pratat med understryker i stället att det viktiga är att uppkopplingen är stabil, vilket är svårare att mäta.

Missa inte: Så får du bättre mottagning för ditt mobila bredband

Men vad är då vitsen med supersnabbt internet när inga utnyttjar det? Svaret är förstås att du kan göra många saker samtidigt. Om
ni är två personer som tittar på olika webbtv-kanaler i era datorer dubbleras kravet på ­uppkopplingshastighet, och om du ska titta
på webb-tv och ladda hem en fil samtidigt behöver du också en högre hastighet.

Hur mäter jag hastigheten?

Om du är nyfiken på vilken uppkopplingshastighet du får i praktiken kan du gå in på www.bredbandskollen.se. Här mäter du din uppkopplingshastighet med ett par klick!

Vad är maxtaket?

Vid sidan om uppkopplingshastig­heten är dataförbrukningen det viktigaste när du väljer abonnemang. Det finns både alternativ med fri surf och sådana som har ett maxtak.

Surfar du via en fast uppkoppling (fiber, adsl eller kabel-tv) får du som regel surfa hur mycket du vill medan de flesta mobila bredbands­abonnemang har ett maxtak. Det anger hur mycket information du får förbruka, och det mäts i gigabyte per månad.

Väljer du exempelvis Telias billigaste mobila bredbandsabonnemang Liten får du bara förbruka två gigabyte. Det betyder exempelvis att du inte ens kan titta på SVT Play i två timmar per månad innan du har slagit i taket. Väljer du i stället Mellan-abonnemanget går gränsen vid åtta timmar!

Och även när mobiloperatörerna utlovar fri surf finns det i realiteten ofta ett tak. I det finstilta i villkoren för Telenor Maxi Fri surf står det exempelvis att hastigheten kan begränsas vid en förbrukning på 85 gigabyte. Tittar du på en långfilm per dag från Viaplay ha du slagit i taket efter bara tre veckor!l

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning