Aggressiv försäljning och tillgängligheten på mindre surfplattor har lett till att analysföretaget IDC har reviderat sin prognos för 2013. Enligt IDC kommer Android att finnas i fler surfplattor än IOS innan årets slut.

– Intresset för mindre bildskärmar och lägre priser är drivkraften bakom den ökade försäljningen för surfplattor med Android, säger Tom Mainelli på IDC.

surfplattor android

IDC har även ökat prognosen för antalet sålda surfplattor i år från 172,4 miljoner enheter till 190,9 miljoner enheter, en ökning med 10,7 procent. Under det första kvartalet har hälften av alla sålda surfplattor en bildskärm på åtta tum eller mindre.

I oktober förra året lanserades Ipad Mini, en mindre variant av Apples surfplatta med en bildskärmsstorlek på 7,9 tum. Ipad Mini är dock 40 procent dyrare än exempelvis Googles Nexus 7, något som IDC tror kommer vara till Androids fördel.

– Trenden har funnits där hela tiden, men det här är första gången Android kommer att gå om IOS på den här marknaden, säger Tom Mainelli.

Innan slutet av året kommer Android att stå för 48,8 procent av alla surfplattor medan IOS kommer stå för 46 procent, enligt IDC. Under de närmaste fem åren förutspår IDC att både IOS och Android kommer att tappa andelar till fördel för surfplattor med Windows.

IDG News