Tidigt i spelet får du tillgång till en pilbåge. Denna videosekvens visar hur du tillsammans med din dräkts osynlighetsförmåga ljudlöst kan slå ut fienderna i spelet.

Det första spelet i Crysis-serien utspelade sig i djungeln på en söderhavsö, det andra i storstadsmiljö i bland New Yorks skyskrapor. Därför känns det logiskt att det tredje spelet utspelar sig i en mix av de båda - ett New York som håller på att tas över av en djungel. Också möjligheten att röra sig fritt i spelet är en mix av de tidigare. Inte lika fritt som i ettan, men heller inte så linjärt och styrt som i tvåan.

Hårdvarukrav
Spelen i Crysis-serien ställer höga krav på hårdvaran och används ofta som måttstockar för hur kraftfull en dator är. Och visst, ställer du in allt på max ser spelet fullständigt fantastiskt ut, men räkna med att du behöver ha en riktig superburk för att klara av det.

Vi testade spelet på en dator med Intel Core i5-2500K, 8 GB ram-minne, grafikkortet Nvidia GeForce GTX 570 med 1 GB ram och 64 bitars Windows 7. Där fick vi i genomsnitt 46 fps (bilder per sekund) med grafikinställningen "High" och upplösningen 1680 x 1050 bildpunkter. Vill man ha full hd och högre bildfrekvens behöver man med andra ord rejäla doningar.

Men faktum är att Crysis 3 ser fantastiskt ut även med allt inställt på "medel". Det här är helt enkelt det snyggaste spelet på marknaden just nu.

Crysis 3
Storstadsdjungel. Crysis 3 mixar snyggt miljöerna från de två första spelen.

Spelstil
Precis som tidigare är spelets stora behållning din Nanosuit, dräkten som ger dig superförmågor. Spring snabbt, hoppa högt, tål extremt mycket stryk eller gör dig osynlig beroende på vad situationen kräver. Oftast låter dräktens förmågor dig också välja hur du vill spela Crysis 3, smyga fram osynlig och plocka fienderna en och en eller slå på maxskydd och ta dig an alla fiender på en gång i en riktig skjutfest.

De stora nyheterna på vapenfronten är dels att du nu kan ta över utomjordingarnas puffror, dels att du ganska tidigt i spelet får en pilpåge till ditt förfogande. Framförallt den senare har en spelavgörande betydelse, tyvärr bara inte till det bättre. För även om det är extremt tillfredsställande att osynlig smyga fram med sin pilbåge och ljudlöst sänka fienderna, gör det samtidigt att spelet blir för lätt. Väljer du denna taktik måste du dra upp spelets svårighetsgrad rejält för att få en riktig utmaning.

Crysis 3
Jägare. Pilbågen blir snabbt ett favoritvapen och låter dig ljudlöst sänka dina fiender.

Att spelet är det enklaste av de tre är extra trist då det även är det klart kortaste. Du måste såsa rejält för att få ut mer än tio timmars speltid. Det är dock väldigt kul så länge det varar, med en story och röstskådespelarinsatser som är bäst hittills i serien, mängder av tunga vapen och ständiga uppgraderingar som låter dig förfina och förbättra den spelstil du väljer.

Multiplayer
Och när singelplayerkampanjen är över finns som tur är en utmärkt multiplayerdel att sätta tänderna i. Det mesta är sig visserligen likt från förra spelet, men en riktigt häftig nyhet är spelläget Hunter. Här är två spelare osynliga jägare utrustade med pilbågar och ska under tidspress jaga tio soldater. Varje soldat som faller blir även hen sedan en osynlig jägare och till slut återstår endast en enda jagad soldat som desperat försöker hålla sig vid liv tiden ut. Svettigt, intensivt och nyskapande.

Gillade du de första spelen kommer du definitivt inte att bli besviken på det tredje och avslutande spelet i serien.

Crysis 3
Kategori: Action.
Utvecklare/utgivare/kontakt: Electronic Arts, 08-546 445 00. www.electronicarts.se.
Systemkrav PC: Windows Vista/7/8, Intel Core 2 duo 2,4 GHz-processor, 2 GB ram, 3d-kort med 1 GB ram, dvd-läsare, internetuppkoppling.
Flerspelarläge: Ja.
Språk: Engelska.
Åldersrekommendation: 16 år.
Pris: 400 kronor.

Plus: Supersnyggt. Varierat. Innehållsrikt. Bra story.
Minus: Lite för kort och lite för enkelt. Trista fordonssekvenser.
Betyg (8 av 10)Diskutera datorspel på Eforum