Studien som är genomförd av EU-kommissionens forskningscentrum bygger på undersökningar av 16 000 européer och deras surfvanor. Studien kom fram till att det finns ett positivt samband mellan piratkopiering och lagliga musiktjänster.

Slutsatsen av undersökningen är att musikindustrin inte borde vara speciellt orolig över piratkopieringen, skriver Torrentfreak.

Den här typen av undersökningar har gjorts flera gånger tidigare med blandade resultat. EUs studie är unik då den baseras på 16 000 europeiska användare om följt deras vanor på både piratsajter och lagliga musiktjänster.

– Det verkar som om en majoritet av den musik som konsumeras olagligt inte skulle ha inhandlats oavsett om det fanns piratsajter eller inte, står det i studien.

En annan intressant upptäckt i studien är att strömmande musiktjänster likt Spotify inte har påverkat den lagliga försäljningen av musik.

– Strömmad musik bör ses mer som ett komplement och har även en stimulerande effekt på den digitala försäljningen, skriver forskarna bakom studien.

En av slutsatserna i studien är att piratsajter minskar försäljningen med cirka två procent, medan strömmande musiktjänster leder till en ökad försäljning på sju procent. Studien har endast mätt den digitala försäljningen, inte försäljningen i fysiska butiker.

– Nominellt sett visar studien att piratkopieringen inte påverkar den lagliga digitala försäljningen. Det betyder att även om vissa upphovsrättsbrott begås, är det väldigt osannolikt att det påverkar omsättningen kring den digitala försäljningen, skriver forskarna vidare.

Forskarna vill inte rekommendera någon speciell policy, men säger samtidigt att musikindustrin inte borde oroa sig för mycket om piratkopieringen.

– Från det perspektivet visar vår studie att digital piratkopiering inte borde ses som ett hot mot upphovsrättsinnehavarna i den digitala tidsåldern. Dessutom visar studien att nya kanaler som exempelvis strömmande musik har en positiv effekt på försäljningen, skriver forskarna i studien.

Rapporten i sin helhet finns att ladda ned här.