För inte så länge sedan hade de flesta hemanvändare bara en eller två datorer anslutna till internet via sin router. I dag är det däremot ofta flera smarta telefoner, surfplattor, skrivare, bärbara datorer och stationära datorer, plus hemelektronik som blu-ray-spelare, hd-tv och spelkonsoler.

Allt eftersom antalet anslutna enheter i våra hem fortsätter att öka, blir begränsningarna hos många konsumentbredbandsroutrar allt tydligare. När en vanlig hembredbandsrouter måste jonglera så många enheter samtidigt kan belastningen resultera i dåliga prestanda eller instabilitet. Det kan bero både på att hårdvaran inte räcker till och på att det så kallade fasta programmet (firmware) inte håller måttet.

trimma router firmwareNyare routrar är oftast betydligt bättre på att klara det här, men om du upplever problem kan en möjlig ­lösning vara en drastisk uppgradering till ett Linux-baserat fast program skrivet i öppen källkod. Det kan förbättra både prestanda och stabilitet i många routrar och dessutom lägga till massor av nya funktioner som saknas i enklare routrar. Några exempel är justerbar antennstyrka för att öka den trådlösa räckvidden, stöd för så kallad frame bursting för högre hastigheter och avancerad qos-kontroll (quality of service) för bandbreddstilldelning mellan olika datorer i nätverket. Du får även möjlighet att konfigurera routern som en wifi-hotspot med en särskild inloggningssida.

Den här skolan måste räknas som överkurs och för dig som kan lite mer, eftersom du riskerar att skada din utrustning. Det är dock inte särskilt svårt, men det är viktigt att du förbereder dig noga genom att kolla att din router stöds, läser på vad som gäller för just den och laddar ned de rätta filerna i förväg, eftersom du inte kommer att ha tillgång till internet när du väl börjat.

Gratis program
Det finns flera firmware att välja mellan, men de tre största är DD-WRT, Openwrt och Tomato. Alla tre är gratis. Vilken du väljer beror delvis på vilken typ av produkt du vill ha, men också på vilka begränsningar din hårdvara har (se nedan).

Vi använder oss av DD-WRT av det enkla skälet att den router vi har tillgänglig för ändamålet inte kan hanteras av de andra två.
I guiden utnyttjar vi en Belkin-router. Observera att alla routrar skiljer sig åt när det gäller inställningar och annat. Du måste själv anpassa instruktionerna efter din egen router.
_______________________________________________________________

Vilken firmware ska jag välja?
Vilken variant av alternativt fast program till din router du ska välja styrs delvis av om din hårdvara kan använda sig av den eller inte. Men om du har flera val kan det vara bra att veta vad som skiljer dem åt.

DD-WRT. Det här är det i särklass mest kända och testade av de alternativa fasta programmen för routrar. Det har varit under utveckling under ett antal år, är mycket stabilt och kan användas i flest routrar. Programmet är lätt att installera, även om det ofta behövs flera steg, och inkluderar alla funktioner från början, men saknar en del proffsmöjligheter.

Openwrt. Openwrt lanseras som den öppna routerplattformen. Snarare än att försöka vara allt för alla, har de gjort en plattform som andra sedan kan bygga paket till. Openwrt har ett paket­hanteringssystem som låter dig expandera din router med funktioner som du behöver. Det passar dig som vill ha det mest avancerade, men det innebär också att gränssnittet är lite mer komplicerat. Själva grunden är enkel att installera, oftast bara en fil.

Tomato. Tomato har stora likheter med DD-WRT, men har inte riktigt lika många funktioner som de övriga. Det här gör den dock till det mest användar­vänliga valet, samtidigt som det ger dig en hel del avancerade funktioner. Tomato är inte tillgängligt för så många routrar, men är ofta enkelt att installera.

trimma router firmware
Finessrik. I DD-WRT finns det massor av avancerade och finurliga ­funktioner och möjligheter som du förmodligen inte har i din router som standard.

trimma router firmware
Behovsprövat. Vi provade också att installera Openwrt i en TP-Link-router. Här är gräns­snittet tråkigare och svårare än i DD-WRT. Men det finns möjlighet att ladda ned och installera tilläggspaket helt efter egna behov.
_________________________________________________________________

Här ser du om just din router kan uppgraderas med ny firmware

Det finns hundratals routermodeller där det inbyggda fasta programmet kan bytas ut. Vad som krävs är en viss mängd flashminne och vissa speciella kretsar (Atheros eller Broadcom). Mängden minne avgör om du kan installera en standardversion, en nedbantad version eller en ­utökad version av det alternativa programmet.

DD-WRT. Du kan hitta en komplett routerlista här: www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices#TP-Link. Ett alternativ är att gå till www.dd-wrt.com/site/support/router-database och söka efter din router.

Det är på den senare adressen du laddar ned de filer du behöver. Klicka på din modell och hämta de filer som listas. Oftast behövs två stycken, den första för att installera en grundversion och den andra för att sedan upp­gradera till huvudversionen. I en del fall finns också länkar till filer som kan användas för att återställa routern till originalskick.

OpenWRT. För Openwrt finns en routerlista här: wiki.openwrt.org/toh/start. Klicka på önskad router för att komma till en ny sida med ytterligare information och nedladdningslänkar.

Tomato. Tomato passar inte till lika många routrar som de övriga två, programmet fungerar endast till routrar baserade på kretsar från Broadcom. På www.polarcloud.com/tomato finns en enkel lista och nedladdningslänkar.

Kontrollera i alla tre fallen noga att du laddar ned den version som passar just din router!
_________________________________________________________________

VARNING!
Om du försöker installera fel version i en router som den inte stöder eller gör fel på något annat sätt kan det resultera i en burk som bara duger som bokstöd i fortsättningen. Processen kan jämföras med att uppgradera bios i datorn. Ge dig inte på detta med en splitter ny router som du inte är villig att offra om du inte är mycket säker på vad du gör.

Garantin upphör dessutom att gälla om du byter ut original-firmware. Om routern slutar fungera, oavsett om det beror på programbytet eller något hårdvarufel som dyker upp senare, kan du inte räkna med att få den lagad – om du inte lyckas byta tillbaka till original­programmet först.

PC för Alla tar inget ansvar om din enhet blir obrukbar.

Missa inte! Test av nya wifi-tekniken - 5 toksnabba AC-Routrar

Fakta

Svårighetsnivå: Medel (men du bör ha lite dator- och teknikvana).
Tid: 1 timme.
Det här behöver du:

  • En router på vilken det går att installera ett alternativt fast program (firmware). Se vidare i artikeltexten.
  • Ett firmware-program. Se alternativ i artikeltexten.


Det här lär du dig:

  • Vilka förberedelser som krävs.
  • Att installera nytt fast program (firmware) i din router.
  • Tips om återställning.