Ibland dyker det upp produkter i testlabbet som ger en känsla av ”Wow, framtiden är här nu”. Produkter som man verkligen vill gilla, även om man inte riktigt kan motivera varför och trots att de kostar mer än de egentligen smakar. Fortum Hemkontroll är en sådan produkt.

Fortum Hemkontroll Gateway

Gatewaye-enheten är Hemkontroll-systemets nav. Via den styrs kopplingsdosor och elmätarläsaren.

Hårdvaran
I paketet ingår en gateway, ett 6-ports styruttag, två 1-ports styruttag och en mätarläsare till elmätaren. Med hjälp av dessa och en webbläsare i en internetuppkopplad dator och/eller en app i din smartphone kan du sedan fjärrstyra belysning, värme och diverse apparater i ditt hem. På papperet låter det här fantastiskt, men i praktiken är fjärrstyrningen tyvärr inte så häftig och avancerad som man skulle önska.

För vad det handlar om är trots allt inte mer än på- och avknappar för eluttagen där hemma.

Fjärrstyrning
I vissa fall fungerar det utmärkt. Att på distans slå på ett element för att komma hem till ett varmt hus, slå på en lampa för att skrämma bort tjuvarna eller dra igång en förberedd kaffebryggare för att kunna få en kopp varmt kaffe sekunderna efter att du har stigit in genom dörren är alla vettiga användningsområden.

Fortum Hemkontroll
Pluggar du in ett styruttag mellan vägguttaget och dina hemelektronikprylar kan du slå av och på den på distans.

Samma sak gäller för att på distans kunna slå av strömmen till ett uttag. Stängde jag av strykjärnet? Släckte du lampan i hallen? Kom vi ihåg att slå av tv:n i sovrummet? Inga problem, bara att fimpa strömmen med appen i mobilen på väg till jobbet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning