En tidig testversion av Windows Blue läckte under helgen ut på nätet via flera fildelarsajter. Windows Blue är kodnamnet på en större uppdatering för Windows 8 som förväntas släppas någon gång senare i år.

Den testversion som nu cirkulerar på nätet har det interna versionsnumret 9364 och är skapad den 15 mars. Som jämförelse har den nuvarande versionen av Windows 8 det interna versionsnumret 9200.

Windowsbloggaren Paul Thurrott har lyckats få tag på Windows Blue och testat den kommande uppdateringen. Enligt honom handlar det i stora drag om ett servicepaket som erbjuder både buggfixar samt flera nyheter och förbättringar för Windows 8.

Nya appar

Bland nyheterna märks fyra nya appar för det moderna gränssnittet, Alarm, Ljudinspelning, Miniräknare och Movie moments. En nyhet i det moderna gränssnittet är att brickorna nu kan skräddarsys bättre jämfört med den nuvarande versionen av Windows 8.

windows 8 blue

Möjligheten att köra appar bredvid varandra är även bättre i Windows Blue. I den nuvarande versionen av Windows 8 kan du köra högst två appar bredvid varandra, i Windows Blue går det att köra upp till fyra appar bredvid varandra.

Skydrive har även en större central roll i Windows Blue och är bättre integrerat med operativsystemet. Det finns bland annat bättre funktioner för att automatiskt ladda upp filer från en mobiltelefon eller en kamera till Skydrive.

Internet Explorer har även fått sig en uppdatering och Windows Blue levereras med IE11. Det är fortfarande osäkert vilka nyheterna är i IE11, men enligt The Verge ser det ut som om den nya webbläsaren kommer göra det möjligt att synkronisera öppna flikar mellan olika enheter som kör Windows Blue.

Microsoft har inte uttalat sig officiellt om Windows Blue, men har tidigare sagt att företaget kommer att släppa större uppdateringar för Windows på årsbasis.