Microsoft bekräftade i går att företaget arbetar på något som man internt refererar till som Blue. I ett kryptiskt blogginlägg verkar det som om Blue inte endast handlar om en uppdatering för Windows 8, utan en strategi som även involverar Microsofts tjänster.

I slutet av förra veckan läckte en testversion av Windows 8 med det interna versionsnumret 9364 ut på nätet. Även om Microsoft inte uttalat sig om den läckta testversionen handlar det mest största säkerhet om Windows Blue, en kommande uppdatering för Windows 8.

Vi har gjort en djupdykning i Windows Blue för att ta reda på nyheterna. Här är de tio största nyheterna vi kan se fram emot.

Halv skärm för appar

windows blue appar

I Windows 8s nya gränssnitt går det att ”fästa” två appar bredvid varandra så att du kan arbeta med båda apparna samtidigt. I den nuvarande versionen av Windows 8 tar appen till vänster upp 75 procent av skärmen medan den andra appen endast får tillgång till 25 procent. I Windows Blue har Microsoft tagit sitt förnuft till fånga och apparna tar upp 50 procent av skärmen vardera.

Flera inställningar i det nya gränssnittet

windows blue inställningar

En av de största svagheterna i Windows 8 är den begränsade kontrollpanelen i det nya gränssnittet. Visa inställningar kan göra i det nya gränssnittet, medan andra tvingar dig till kontrollpanelen i det klassiska gränssnittet. I Windows Blue har kontrollpanelen i det nya gränssnittet långt fler inställningar så du slipper hoppa mellan två världar.

Bättre app för Skydrive

windows blue skydrive

I det nya gränssnittet i Windows 8 kan du endast komma åt filer som är lagrade på Skydrive. Det går inte att ladda upp nya filer. Det kan ändras i och med Windows Blue då det nu finns en inställning för att synkronisera filer med Skydrive. I den nuvarande testversionen har inställningen ingen funktion, men det är möjligt att det kommer att läggas till i den färdiga versionen.

Internet Explorer 11

windows blue ie11

Windows Blue kommer med IE11, nästa version av Microsofts webbläsare. I den nuvarande testversionen är den dock till utseendet identisk med IE10 i Windows 8. Under ytan finns det dock en rad nyheter. I inställningarna finns det möjlighet att synkroniseras öppna flikar, något som antyder att du kommer kunna behålla dina öppna flikar mellan olika datorer och enheter.

Nya appar?

windows blue appar

I den nuvarande testversionen av Windows Blue hittar vi fyra stycken nya appar på startskärmen, Alarm, Miniräknare, Ljudinspelning och Movie Moments. Det är dock okänt om dessa appar kommer från Microsoft eller om de lagts till av den person som läckte ut Windows Blue på nätet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning