I dag är det enklare än någonsin att lyssna på musik gratis, eller för en relativt låg kostnad. Spotify hör till en av pionjärerna på området och ger dig välkänd musik gratis eller till en månadskostnad om du vill lyssna i mobilen.

Spotify är dock inte den enda musiktjänsten som kommer från Sverige. Soundcloud är en för många okänd musiktjänst som låter musikskapare och dj:s ladda upp sin musik och dela på sociala nätverk.

soundcloud

Till skillnad från Spotify och andra kommersiella musiktjänster är musiken på Soundcloud helt gratis. Musiken kommer mestadels från okända musiker som vill nå ut till en publik. Det betyder dock inte att kvaliteten är låg, tvärtom.

Förutom en uppsjö oberoende musiker finns här även etablerade artister som Paul McCartney, Dawes och Tame Impala. Många av de etablerade artisterna laddar upp ljudklipp eller experimentella låtar som du inte kan hitta någon annanstans. En del musiker låter dig även ladda ned låtar lokalt på din dator.

Soundcloud finns även som en gratis-app för både IOS och Android, vilket gör att du kan lyssna på musik oavsett var du befinner dig.

soundcloud ios android

Till skillnad från andra tjänster är Soundcloud heller inte begränsat till enbart musik. Här hittar du exempelvis så kallade podcasts från CNN och The New Yorker. Det finns även föreläsningar från kända universitet som Harvard och Yale.

Du kan även prenumerera på olika artister eller kanaler så att du uppdateras när nytt material släpps på tjänsten. Soundcloud är även väl integrerat med funktioner för sociala nätverk så att du enkelt kan dela med dig av låtar till dina vänner.

Trots att Soundcloud är helt gratis att använda finns det ingen reklam i ljudklippen. Tjänsten finansieras istället med proffskonton för artister som vill ladda upp mer än fyra timmar av ljud.