Ända sedan pc-tidernas begynnelse har utvecklare roat sig med att lägga in hemliga meddelanden i sina program. Meddelandena kan endast upptäckas om du genomför en viss kombination av tangentbords-tryckningar eller musrörelser i olika program.

Traditionen har hållit i sig och du kan fortfarande hitta roliga och fräcka påskägg i de vanligaste programmen.


Firefox hemliga bus

Är du en van användare av Firefox känner du säkert till att du i adress-raden kan skriva in about: följt av namnet på en funktion för att se ­avancerade inställningar och annan information. Skriver du exempelvis about:about får du fram en lista över alla kommandon du kan använda. Skriver du about:robots få du fram ett lite småkul meddelande som beskriver skillnaden mellan robotar och människor.

Skriver du i stället in about:mozilla visas ett lite mer spektakulärt meddelande som påminner om ett citat ur bibeln, men i det här fallet handlar det om The Book of Mozilla. Texten uppdateras med jämna mellanrum beroende på vilken ­version av Firefox du använder.


Generera massor av text i Word

Det här är egentligen inget påskägg utan en hemlig funktion som låter dig fylla en tom sida med meningar som utfyllnad i Microsoft Word. Skriv in följande i ett tomt dokument och tryck retur: =rand (5,10)

Sidan fylls nu med fem texter som innehåller de flesta bokstäverna i alfabetet. Du kan ändra på ­siffrorna om du vill ha flera, till exempel =rand (9,10)

Det är dock möjligt att det inte fungerar i alla ­versioner av Office.


Spela snake på Youtube

Har du någonsin ägt en Nokia-telefon känner du säkert till spelet Snake, ett simpelt men roligt spel där du ska styra en orm och äta små prickar som blinkar ovanför videoklippet. För att aktivera det går du till valfritt videoklipp på Youtube och klickar på pausknappen. Håll sedan ned vänsterpilen och uppåtpilen på tangentbordet i en sekund och släpp. Använd sedan piltangenterna för att styra ormen på skärmen. Vi fick det inte att fungera i alla webbläsare, men i Chrome gick det utan problem.


Vidskepelse i Adobe CS6

Adobes CS6 är egentligen versionsnummer 13 för programsviten. För att fira detta har Adobe lagt in en annorlunda Om-ruta för programmen. Starta något av ­programmen i CS6 och håll sedan ned Ctrl-tangenten medan du väljer Hjälp och sedan Om CS6 på programmenyn. Nu visas en något annorlunda ruta med information om upphovsmännen bredvid en svart katt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning