Det mesta som skrivs om Microsofts nya operativsystem Windows 8 handlar om ytliga förändringar – och i de första delarna i vår skola har vi fokuserat på dem. Vi har visat hur det nya pekskärmsanpassade gränssnittet ser ut och gått igenom hur du gör för att hämta hem appar till din dator. Vi har också tittat närmare på alla verktyg som låter dig arbeta mer effektivt.

Men det finns även stora förändringar under ytan. Windows har länge uppfattats som ett osäkert system, men nu har Microsoft beslutat sig för att sopa bort den bilden.

Windows 8 har exempelvis fått ett inbyggt antivirusprogram som slås på automatiskt om du inte installerar något annat säkerhetspaket. Man har dessutom börjat skydda datorn redan i startögonblicket. Tidigare kunde it-skurkar slå till innan antivirusprogrammet hade kört igång, men nu är skyddet mycket bättre.

Det finns också nya verktyg för exempelvis kryptering, säkerhets­kopiering och familje­kontroll. Tillsammans gör de att Windows 8 är Microsofts säkraste operativ­system hittills.

Hur uppdaterar jag?
Precis som i tidigare ­Windows-versioner måste du hålla Windows 8 uppdaterat, men automatiken fungerar numera så bra att det sker i bakgrunden utan att du behöver göra något.

Om du vill köra uppdateringsprogrammet manuellt eller ändra inställningar gör du precis som i tidigare versioner: Gå till Kontrollpanelen och klicka på System och säkerhet, Windows Update.

windows 8 säkerhet
Klassiker. Viktiga uppdateringar installeras automatiskt, och du startar andra i Windows Update, precis som tidigare.

Hur tar jag bort ­inloggningen?
Som standard måste en ­Windows 8-användare logga in på datorn. Vill du slippa göra det väljer du Sök och skriver in ordet Netplwiz. Klicka på ikonen till vänster och ta sedan bort krysset vid Användarnamn och lösenord måste anges för användning av datorn. Fyll i användarnamn och lösenord för den användare som från och med nu ska loggas in automatiskt.

Vill du tvärtom öka säker­heten kan du välja fliken Avancerat och kryssa i rutan under Skyddad inloggning. Nu kräver datorn att användaren trycker ned Ctrl+Alt+Del för att logga in, vilket minskar risken att någon tar sig in på distans.

windows 8 säkerhet
Snabbare in i datorn. Du kan göra livet enklare genom att skippa inloggningen.

Hur stoppar jag app-spioneriet?
Alla Windows 8-appar har tillgång till ditt namn, din bild och ditt läge. Vill du spärra de här möjligheterna klickar du på Inställningar och väljer Ändra datorinställningar, Sekretess. Med hjälp av reglagen bestämmer du vad apparna ska få göra.

windows 8 säkerhet
Tystnad! Du kan stoppa apparna som ­berättar vem du är.

Hur kollar jag mina lösenord?
För att slippa fylla i lösenord till olika sajter kan du låta Windows komma ihåg dem. Du styr vilka lösenord som sparas genom att öppna Sök och skriva Autentiseringshanteraren. Klicka på Inställningar och välj ikonen till vänster. Klicka på ett namn för att få mer information, och på Radera för att ta bort lösenordet.

Windows 8 säkerhet
Sparsam. Kolla vilka lösenord du har sparat – och ta bort dem om du vill!

Hur säkerhetskopierar jag mina filer?
En av nyheterna i Windows 8 heter Filhistorik och är ett lättanvänt verktyg för att säkerhetskopiera filer.

För att använda den börjar du med att koppla en extra hårddisk eller ett usb-minne till datorn. Gå sedan till Sök och skriv Filhistorik. Välj Inställningar och klicka på ikonen till vänster.

Klicka på Välj enhet och markera den nya hårddisken eller usb-minnet. Om datorn är kopplad i ett nätverk kan du även välja Lägg till nätverksplats.

Som standard kopieras alla filer på Skrivbordet liksom dina dokument-, musik-, bild- och filmbibliotek – samt dina kontakter och favoriter. Vill du skippa någon klickar du på Undanta mappar. För att detaljstyra kopiering kan du klicka på Avancerade inställningar.

Du startar säkerhetskopieringen genom att klicka på Aktivera. Observera att det kan ta åtskilliga timmar första gången.

Skulle du sedan förlora filer kan du rädda dem genom att klicka på Återställ personliga filer. Markera en fil och klicka på den gröna återställningsknappen. Markerar du ingen fil återställs allt. Som du ser kan du gå bakåt i tiden för att återställa datorn till det läge den hade vid en viss tidpunkt.

Windows 8 säkerhet
Backup. Med ­Filhistorik säkerhets­kopieras dina dokument till en extern hårddisk.

Vad gör jag när datorn krånglar?
Om datorn krånglar har Windows 8 en smart funktion som kallas för Åtgärdscenter. Här samlas alla varningar och säkerhetsmeddelande och om något händer visas en flagga längst ned till höger i Skrivbords-läget.

Du kan även öppna det manuellt genom att klicka på Sök och skriva Åtgärdscenter. Klicka på ikonen till vänster så öppnas fönstret och du ser alla varningar. Genom att välja de tre Ändra-alternativen till vänster kan du styra hur många varningar du ska få. Ju högre säkerhetsnivå, desto fler varningar.

Missa inte heller funktionen Systemåterställning, som kan återställa datorn till en tidigare tidpunkt när allt fungerade felfritt och Felsökning, som ­hjälper dig att identifiera vad som är fel.

Windows 8 säkerhet
Hjälpsam. Om datorn krånglar kan du få hjälp via Åtgärdscenter.

Hur startar jag om?
Skulle du ha så stora problem med datorn att inget annat hjälper kan du göra en avancerad omstart och sedan välja att starta datorn från en dvd-skiva eller ett usb-minne.

För att göra det klickar du på Inställningar, Ändra datorinställningar, Allmänt. Under Avancerad start väljer du Starta om nu. Du kommer nu till en meny där du får välja olika alternativa former för att starta datorn.

Windows 8 säkerhet
Nödlösning. Du kan starta om datorn på olika sätt.

Hur kan jag reparera och installera om?
Om du ofta installerar program och tillbehör kan datorn bli seg och instabil. En effektiv lösning är att installera om Windows, och det här har nu blivit betydligt enklare.

Öppna bara Inställningar, Ändra datorinställningar och välj Allmänt. Bläddra dig nedåt så ser du två alternativ: Återställ datorn utan att dina filer påverkas och Ta bort allt och installera om Windows.

Det första fixar till eventuella problem men låter alla filer ligga kvar.

Har du allvarligare problem rensar det andra alternativet bort allting och gör att datorn blir som ny. Du kan också välja att radera hårddisken så hårt att det blir nästan omöjligt att återskapa dina privata filer. Det passar bra om du ska sälja eller ge bort datorn.

I båda fallen behöver du bara klicka på Kom igång för att starta en självförklarande guide som steg för steg visar vad du ska göra.

Windows 8 säkerhet
Förnyelse. Genom att installera om Windows 8 blir datorn som ny. Du kan göra det på två sätt.

Hur krypterar jag?
Är du orolig att obehöriga ska komma åt din information kan du kryptera ­hårddiskar och usb-minnen med funktionen Bitlocker. Den skurk som kommer över din dator kan med andra ord inte komma åt dina filer utan rätt lösenord.

Det här är framför allt intressant för företagsanvändare, och Bitlocker finns därför bara i proffsversionerna Windows 8 Professional och Enterprise.

Du slår på funktionen genom att klicka på Sök och skriva Bitlocker. Klicka på Inställningar och välj Bitlocker ­diskkryptering. Välj Aktivera BitLocker och följ instruktionerna steg för steg.

Windows 8 säkerhet
Hemligt. Bitlocker skyddar filer dina filer med kryptering.

Vad är Windows to go?
Många företag hindrar medarbetarna från att använda företagsnätverket hemifrån. Det finns för stora säkerhets­risker. Med funktionen ­Windows to go försvinner de genom att man skapar en ”virtuell” version av företagsdatorn på ett krypterat usb-minne.

När du stoppar in det i en annan dator startar företagets Windows 8-version från usb-minnet. Den körs helt isolerad från den nya datorn och före­taget behöver inte oroa sig för att informationen hamnar fel.

Windows to go fungerar bara i Enterprise-versionen av Windows 8, men det går att stoppa in pinnen och köra den på alla datorer som kör Windows 7 eller senare.
_______________________________________________________________

Så når du inställningarna
För att komma åt de verktyg vi nämner i den här artikeln använder du Snabbknapps­fältet. Det är en meny med fem ikoner, och det viktiga nu är Sök och Inställningar.

Du öppnar Snabbstartsfältet genom att placera musen i övre eller nedre ­högerhörnet – eller genom att trycka på Windows-tangenten+C. Har du pekskärm sveper du i stället med fingret från högerkanten och in mot mitten.

Behöver du öppna Windows-klassikern Kontrollpanelen kan du trycka ned ­Windows-tangenten+X eller placera musen längst ned till vänster och höger­klicka. Välj därefter Kontrollpanelen i ­listan.
I den här artikeln använder vi genom­gående ordet klicka. Har du en pekskärm betyder det förstås att du pekar med fingret på skärmen.


Följ vår skola i 6 delar

Del 1. Så uppgraderar du till Windows 8 – och så fungerar systemet.

Del 2. Jobba effektivare med sökning, filhantering och inloggning.

Del 3. Så skaffar du program och appar – och så tar du kontroll över dem.

Del 4. Gör Windows 8 personligt – och ta makten över din Startskärmen.

Del 5. Så gör du Windows 8 säkrare och snabbare – och så gör du backup. (Den här skolan.)

Del 6. Dela filer i Skydrive – och upptäck alla andra smarta molntjänster.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 8.
Tid: 30 minuter.
Det här behöver du:

  • En dator med Windows 8.
  • En internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Att göra Windows 8 ­säkrare.
  • Hur du fixar uppdateringen.
  • Bästa sätten att om­installera.