Mediespelaren VLC är en mycket populär ersättare till Windows Media Player, men till skillnad från detta program är VLC så mycket mer än bara en mediespelare.

vlcDu kan göra saker med VLC som du annars skulle behöva ytterligare program för. Vad sägs till exempel om att rippa skivor, spela in strömmande film från nätet eller själv strömma ljud eller video?

Om du kör det nya operativsystemet Windows 8 är det ju dessutom så att detta inte innehåller Windows Media Center eller någon annan möjlighet att spela dvd-skivor, så även i det avseendet kan VLC göra nytta.

Vi visar några av möjligheterna med VLC. Du kan själv utforska fler.
Ladda ned programmet här: www.videolan.org/vlc.

vlc
1. Spela upp. Programmets huvuduppgift är att spela upp media, och då är det glädjande att det klarar nästan alla befintliga ljud- och videoformat utan installation av extra codecar. Du kan dessutom spela upp strömmar, cd- och dvd-skivor, samt en del blu-ray-skivor.

vlc
2. Ta bilder. Du kan också ta stillbilder medan du tittar på en film. Välj bara Ta skärmbild i Video-menyn. Bilderna sparas i din bildmapp, men det här kan du ändra under Verktyg, Inställningar, Video.

vlc
3. Konvertera/rippa. En användbar funktion är att konvertera mellan olika format och kopiera skivor till filer. Välj Konvertera/Spara i Media-menyn, bläddra fram en fil, skiva eller ström och klicka på Konvertera längst ned. Välj målfil och format. Klicka på Starta.

vlc
4. Webbradio. För att enkelt lyssna på massor av radiokanaler från hela världen, välj Spellista i Visa-menyn. Öppna Internet i vänstra panelen för att få tillgång till ett stort urval. Det är bara att dubbelklicka på önskad kanal.


Diskutera mediaspelare på Eforum

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: VLC.
Tid: 45 minuter.
Det här lär du dig:

  • Hur du upptäcker en massa saker du kan göra med ­mediespelaren VLC.