Låt din gamla avlagda smarta telefon fortsätta vara smart – skapa en live-strömmande övervakningskamera som kopplas till ett wifi-nätverk! Du kommer då att kunna se precis vad kameran ser oavsett var du befinner dig – så länge du har tillgång till någon form av nätverksuppkoppling.

Vi visar också hur kameran kan registrera rörelser och spela in så fort någon rör sig framför den.

Använder Android-mobil
För att konstruera vår över­vakningskamera använder vi oss av övervakning smartphonetelefonen Samsung Galaxy W tillsammans med gratisappen IP Webcam. Självklart fungerar programmet även med andra Android-
baserade telefoner. Det enda kravet som ställs är att versions­numret av Android är högre än 1.6. Vilken Android-version din telefon har kontrollerar du enklast genom att navigera till Inställningar, Om telefonen, Android-version (sök­vägen kan skilja sig åt lite ­beroende på vilken telefon det gäller).

Då kör vi igång!

Steg 1:
Börja med grundläggande telefoninställningar

övervaka smartphoneDet första steget är valfritt men vi vill att kameraappen ska fungera optimalt och därför återställer vi vår telefon till fabriksinställningar. Med andra ord raderar vi allt på telefonen.

För att göra detta på vår Galaxy W går vi in under Inställningar och pekar på Säkerhetskopiera och återställ följt av Återställning till fabriksdata. Skälet till att vi raderar allt gammalt på telefonen är för att tilldela IP Webcam-appen så mycket kraft som möjligt. Målet är alltså att inga andra appar ska köras i bakgrunden och ta upp processorkraft och minneskapacitet från telefonen.

Giv styrka. Vi återställer vår mobil för att kunna ge webbkameraappen så mycket kraft som möjligt.

Steg 2:
Fixa wifi och Google-konto för Google Play

För att vår telefonkamera ska kunna fungera måste den vara kopplad till ett wifi-nätverk. Vi kommer i den här guiden inte i detalj gå igenom hur du skapar ett sådant. Det hela är dock inte särskilt komplicerat och de två saker som behövs är egentligen en bredbandsanslutning och en trådlös router. Hur du konfigurerar routern tillsammans med din bredbandsanslutning skiljer sig lite beroende på tillverkare och märke, men allt som oftast följer det med tydliga instruktioner till den router du använder.

När det trådlösa nätverket är fungerande kopplar vi upp vår telefon mot det genom att gå in under Inställningar, Wifi, klicka på vårt nätverk och fylla i vårt förvalda lösenord.

För att kunna hämta hem gratisappen IP-Webcam måste vi även skapa ett Google-konto att använda med telefonen. Det gör du enklast genom att peka på Google Play Butik under Program (på vissa telefoner endast Play Butik) och följa de instruktioner som ges av telefonen. Väl inne på Google Play pekar vi på ­förstoringsglaset högst upp och skriver in IP Webcam. Vi hämtar sedan programmet genom att peka på Installera.

övervaka smartphone
App. Vi hämtar hem IP Webcam.

Steg 3:
Dags att justera ­inställningarna i IP Webcam

IP Webcam har en hel del inställningar som kan ändras för att kameraupplevelsen ska bli så smidig som möjligt. Det första vi gör är att ställa in bildkvaliteten för själva videoströmmen (Resolution). Vår telefon klarar maximalt av 800 x 480 pixels upplösning vid film genom IP Webcam och det är vad vi väljer i programmet. Upplösningen för fotografier (Photo ­Resolution) ställer vi denna till maximala 2 560 x 1 920 pixel. Bildkvaliteten (Quality) ställer vi till 70 då det oftast inte är särskilt stor vinning i bildkvalitet kontra bildstorlek (och alltså hur mycket telefonen behöver arbeta) över detta.

Orientation, alltså vilket håll kameran placeras åt, ställer vi till övervaka smartphoneLandscape då vi kommer att ha kameran horisontellt för att få så bred bild som möjligt. Inställningarna Use front facing camera, FPS Limit och Focus Mode låter vi vara som de är. Under Connection Settings pekar vi sedan på Login/password och skriver in ett valfritt inloggningsnamn samt lösenord som framöver kommer behöva knappas in för att ansluta till kameran. Efter detta klickar vi även i Prevent going to sleep för att telefonen inte ska gå i standby-läge så länge IP Webcam är aktivt. De övriga inställningarna låter vi vara som de är varpå vi pekar på Start server längst ned för att starta kameran.

Ställ in. IP Webcam har flera inställningar som kan ändras för att få bästa kameraupplevelsen.

Steg 4:
Kolla så allt fungerar!

Efter att ha pekat på Start server i vår telefon växlar telefonen till kameraläge och visar en ip(v4)-adress längst ned på skärmen, i vårt fall blev det 192.168.1.70:8080. Hela denna adress knappar vi in i vår webbläsare i datorn. I den ruta som kommer fram fyller vi i det inloggningsnamn och lösenord vi skapade i föregående steg och klickar på OK.

övervaka smartphone
Användarnamn och lösenord. Vi loggar in med de uppgifter vi tidigare knappade in i IP Webcam.

Vi möts nu av startsidan för vår nya ip-kamera. Beroende på vilken plattform och program (alltså dator, telefon, surfplatta och så vidare) som används finns det olika typer av tekniker för att se vår strömmande video. Eftersom vi sitter vid datorn väljer vi att använda Java-plugin för att se vår videoström (Use java ­browser plugin). Här kan du få testa dig fram lite för att se vilket alternativ som fungerar bäst med den hårdvara och de program du använder.

övervaka smartphone
Android webcam servier. Den här sidan möts vi av när vi skriver
in kamerans ip-adress i vår webbläsare. Vi väljer Use Java browser plugin.

En kul funktion som finns integrerad i programmet är alternativ två i listan (Open remote control panel). Funktionen öppnar en liten ”fjärrkontroll” med vilken vi till exempel kan slå på och av kamerans inbyggda led-blixt, ställa in fokus samt ta bilder med kameran.

Skulle det vara så att den strömmande videon hackar, att telefonen tappar kopplingen eller liknande beror det förmodligen på att telefonen inte riktigt orkar med de inställningar för upp­lösning och kvalitet som du har ställt in. Här rekommenderar vi att du går tillbaka och sänker bildstorleken för den strömmande videon (Resolution), för att se vilken storlek just din telefon orkar med att strömma. Eftersom Android-telefoner finns i en uppsjö olika modeller med olika prestanda är det här dessvärre ett nödvändigt ont för att få allt att fungera smidigt.

övervaka smartphone
Vi har bild! Vår telefonkamera (än så länge liggandes på bordet bredvid oss) skickar nu videoströmmen direkt till vår dator.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 1-2 timmar.
Det här lär du dig:

  • Att göra en ip-kamera av din gamla smartphone och skapa rörelseaktiverad inspelning.


Det här behöver du:

  • En Android-baserad smartphone (minst version 1.6 av Android).
  • Google-konto.
  • Appen IP Webcam.
  • Programmet Vitamin D Video (gratis på vitamindinc.com).
  • Uppkoppling mot ett trådlöst hemnätverk.
  • En dator eller nas/server (för inspelning av över­vakningsfilmen).
  • Eventuellt en mobilhållare/fäste.