Minidatorn Raspberry Pi levereras helt ren utan skal, tillbehör, operativsystem och andra program, men ändå gjorde den succé direkt när den lanserades för drygt ett år sedan. Hur kan det komma sig?

Förklaringen är att den är pytteliten, extremt billig och mycket flexibel – med andra ord en perfekt modell för dig som älskar att experimentera med egna hobbyprojekt och inte känner för att lägga ut tusenlappar.

Storleken gör den väl lämpad för inbyggnad i exempelvis väderstationer, robotar eller riktigt kompakta hemdatorer och servrar. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna för vad som är möjligt att göra med Raspberry Pi. Storleken är 85,6 x 53,98 millimeter för att vara exakt, något som betyder att den upptar ungefär samma yta som ett kreditkort. Höjden ligger i nivå med en tändsticksask och hela paketet väger inte mer än ynka 42 gram.

Pis prestanda kan jämföras med en vanlig persondator utrustad med en Pentium 2-processor på 300 megahertz, och grafiken ligger på ungefär samma nivå som hos den första Xbox-modellen.
Skillnaden är att Raspberry Pi är så mycket mindre än både en persondator och en spelkonsol. Att den dessutom bara kostar drygt 260 kronor om du köper den hos i svensk webbutik är ytterligare ett plus i kanten.

Klicka på bilden för att se i stort format

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning