Även om de flesta av dagens routrar har en ganska bra räckvidd och signalstyrka kan du ändå lätt stöta på problem. Många och tjocka väggar mellan router och dator, störande apparater och signaler från grannarnas trådlösa utrustning kan bidra till att göra ditt surfande segare än det behöver vara. En snabb och enkel lösning på dessa problem är att skaffa en förlängare av ditt trådlösa nätverk. En sådan är TL-WA850RE från TP-Link.

Företaget TP-Link är en hyfsat ny aktör på marknaden som med sina nätverksprodukter utmanar giganter som Netgear och D-Link.

Design
Förutom självklarheter som prestanda och kvalitet försöker man även konkurrera med snygg design, vilket i alla fall med TL-WA850RE fungerar bra. Det är en snygg och smidig pryl som inte gör särskilt mycket väsen av sig där den sitter inpluggad direkt i ett vägguttag.

TP-Link TL-WA850R

Installation
Att installera TL-WA850RE är busenkelt. Första gången sätter du den i ett vägguttag nära din router. Har du en WPS-knapp på din router (och funktionen aktiverad, vilket görs i routerns gränssnitt) trycker du bara först på denna knapp och sedan på knappen på TL-WA850RE. Inom en minut är du sedan igång och kan surfa.

Har du ingen WPS-knapp måste du installera TL-WA850RE manuellt, men tack vare en tydlig steg för steg-guide är även detta enkelt att göra och tar bara obetydligt längre tid.

När installationen är klar placerar du TL-WA850RE i ett vägguttag i utkanten av din routers räckvidd. Den ideala placeringen hittar du genom att pröva dig fram eller genom att använda ett program på din bärbara dator som kan mäta signalstyrka.

Prestanda
Vid våra tester fungerade TL-WA850RE utmärkt så länge vi befann oss på ”rätt” sida av den, det vill säga bortom både extendern och routern. Vi mätte på avstånden 10, 25 och 50 meter (med fri sikt och TL-WA850RE 5 meter från routern) och fick en signalstyrka som var 42, 32 och 30 procent bättre. Hastigheterna var samtidigt 7, 5 och 5 gånger så höga. Med andra ord en klar förbättring. Även när vi körde test med kortare avstånd och många väggar emellan fick vi i stort sett identiska värden.

TP-Link TL-WA850R
Nätverkssök. TL-WA850RE hittar automatiskt ditt trådlösa nätverk.

Så långt var allt väl, men när vi gick runt med vår bärbara dator och hamnade mellan routern och extendern uppstod problem. TL-WA850RE hanterade inte detta bra och vi fick både försämrade hastighetsvärden och upprepade tappade uppkopplingar.

Inte heller i höjdled fungerade TL-WA850RE särskilt tillfredsställande. I vårt trevånings testradhus (med routern placerad i mitten på mellanvåningen) var försämrade värden snarare regel än undantag.

Omdöme
För dig som behöver förbättra nätverkets räckvidd i sidled och kommer sitta på en och samma plats är TL-WA850RE ett prisvärt och lättanvänt alternativ. Behöver du en förbättring i höjdled eller vill flytta runt har TL-WA850RE vissa brister.

TP-Link TL-WA850RE
Tillverkare: TP-Link, www.tp-link.se.
Systemkrav: Router.
Wi-fi: 802.11b/g/n.
Säkerhet: Wep, wpa-psk, wpa2-psk, wps.
Storlek: 11 x 6,6 x 7,5 cm.
Strömförbrukning: ca 3 W.
Cirkapris: 400 kronor.

Plus: Lättinstallerad. Snygg. Bra prestanda.
Minus: Fungerar dåligt i höjdled. Prestandaproblem vid förflyttningar.
Betyg (7 av 10)