Någonting viktigt har hänt med våra datorer de senaste åren. Tekniken har blivit social.

Visst har datorn länge använts för att skicka meddelanden och chatta, men genombrottet för sociala medier som Facebook har gjort att kommunikation numera är det centrala i datoranvändningen. Det är med andra ord inte konstigt att det också är i fokus för Microsofts operativsystem Windows 8, som lanserades i höstas.

I Windows 8 är det mycket lättare att dela information med andra, och det finns stöd för sociala medier i nästan vartenda program. Dessutom har Windows 8 byggts kring det så kallade molnet, alltså möjligheten att lagra information på centrala servrar. Molntjänsten Skydrive är en integrerad del av systemet, och den gör det både enkelt att arbeta på distans och att dela filer.

I den här sista delen av vår Windows 8-skola tittar vi närmare på alla funktioner för att kommunicera och dela information.

Vad gör Dela-knappen?
Att dela med sig av en snygg bild eller en intressant webbsida har varit ­möjligt tidigare, men det har varit lite krångligt. I Windows 8:s nya gränssnitt har det däremot blivit enkelt – tack vare knappen Dela.

Dela är en av de fem knapparna i Snabbknappsfältet (se bild), och du har tillgång till den oavsett vilken app du använder. ­Surfar du exempelvis till en intressant webbsida kan du klicka på Dela för
att mejla den till dina vänner. Har du tagit en bra bild eller vill tipsa om ett intressant resmål i Bing Resor? Ett klick på Dela är allt som krävs.

Central. Dela-knappen är en av de viktigaste i Windows 8. Du hittar den i alla appar.

Hur hanterar jag mina kontakter?
Windows 8 har en inbyggd kontaktlista som används då du vill mejla, chatta, för att visa dina vänners födelsedagar i kalendern – och i många andra sammanhang.

Som standard är kontakt­listan bara kopplad till din Microsoft-inloggning, men du kan också koppla den till andra tjänster. Använder du exempelvis Facebook och Twitter kan du få direkt tillgång till dina vänners uppdateringar.

För att lägga till fler konton öppnar du appen Kontakter, tar fram Snabbknappsfältet och väljer Inställningar, Konton, Lägg till ett konto. Välj Facebook, Twitter, Linkedin eller någon annan tjänst och logga in som vanligt.

För att lägga till en kontakt eller ändra informationen högerklickar du på en kontakt och väljer Redigera. Du kan även klicka på Fäst på Start för att visa personens uppdateringar på din Startskärm.

Missa inte rutan Senaste aktiviteter i appen Kontakter. Här visas de senaste uppdateringarna från alla sociala nätverk som du är ansluten till.

windows 8 molntjänst
Modern adressbok. Håll koll på dina kontakter – eller lägg till nya.

Hur fungerar kalendern?
Även kalendern i Windows 8 är kopplad till molnet. Du når den överallt och du kan dela den med andra.

Appen Kalender hittar du på Startskärmen, och som standard är den bara kopplad till ditt Microsoft-konto. Vill du koppla ihop den med andra kalendrar öppnar du appen, tar fram Snabbknappsfältet och väljer Inställningar, Konton, Lägg till ett konto. Klicka på den tjänst du vill använda och logga in.

För att skilja kalendrarna åt kan du ge dem olika färg. Det gör du genom att klicka på Alternativ, Inställningar.

Kalendern är mycket avskalad. Du högerklickar för att växla vy (klicka på Dag, Vecka eller Månad). För att lägga till ett möte klickar du på rätt ­tidpunkt och fyller i alla uppgifter. Du kan även välja Visa mer, Bjud in personer för att skicka in inbjudan.

För att nå fler funktioner kan du gå in på via calendar.live.com.

Windows 8 molntjänst
Livspusslet. En digital kalender gör (förhoppningsvis) livet lättare.

Hur kan jag chatta?
Windows 8 har förstås en app för att chatta. Den heter Meddelanden och du hittar den direkt på Startskärmen.

Som standard kan du chatta med dina Microsoft-kontakter, men du kan även lägga till ­Facebook-chatten. Det gör du genom att öppna appen, ta fram Snabbknappsfältet och välja Inställningar, Konton, Lägg till ett konto. Logga in med ditt användarnamn och lösenord.

Själva appen är enkel och avskalad. Du startar en chatt genom att klicka på plus-knappen till vänster. Du får då välja vem du vill chatta med. Själva chatten visas i mitten och till höger kan du logga ut och hantera ditt konto. För att visa dig själv som osynlig eller offline högerklickar och klickar på Status.

Vill du ha ett mer kraftfullt chattprogram kan du förstås installera Skype. Det ägs av Microsoft och du loggar in med ditt vanliga Windows-konto.

Skype finns både som app (i Windows Store) och som skrivbordsprogram (på www.skype.com).

Windows 8 molntjänst
Kontaktbar. Så snart du slår på datorn kan du chatta med dina vänner.

Hur tar jag bilder?
Du som gillar att foto­grafera kan använda apparna Kamera och Foto, som du hittar på Startskärmen.

Kamera låter dig fotografera med datorns inbyggda kamera och du tar en bild genom att klicka på den. Vill du ändra upplösning och bildkvalitet väljer du Kameraalternativ, medan Timer fungerar som en själv­utlösare. Du kan också växla till Videoläge för att filma.

Resultatet hamnar automatiskt i mappen Kamerabilder under Bilder.

Windows 8 molntjänst
Självbild. Ta bilder av dig själv eller andra med appen Kamera.

Hur delar jag mina bilder?
För att visa och dela bilder använder du appen Foton, som du hittar på Startskärmen. När du öppnar den ser du ett antal bildkällor. I Bildbibliotek visas automatiskt alla bilder som ligger i mappen Bilder. Vill du lägga till bilder från ett usb-minne eller från din digital­kamera högerklickar du (eller sveper med fingret från skärmens underkant) och väljer Importera. Välj den enhet du vill importera från och följ instruktionerna.

Du kan nu klicka dig fram till en bild, och här kan du exempelvis rotera eller beskära den – eller starta ett bildspel. Vill du dela en bild med andra tar du fram Snabbknappsfältet och väljer Dela.

Du kan även använda appen Foton för att hantera bilder från exempelvis Facebook, Skydrive eller Flickr. På appens förstasida ser du vilka alternativ som finns och genom att klicka på respektive tjänst får du logga in.

windows 8 molntjänst
Finessfri. Du kan inte göra så många saker med dina bilder i Microsofts app.

Måste jag använda appar?
Appen Foto innehåller inte speciellt många finesser, och om du kör datorn i Skrivbordsläget kan du i stället använda Microsofts gratisprogram Photo Gallery och Movie Maker. De håller ordning på dina filer och låter dig redigera dem och dela dem via exempelvis Skydrive och Facebook.

Programmen är inte förinstallerade utan du får hämta dem gratis på på www.microsoft.se. Klicka på Nedladdningar, ­Windows, Windows Essentials och välj Ladda ned.

windows 8 molntjänst
Gratisgodis. Windows Essentials är Microsofts programpaket med ­verktyg för exempelvis foto och video.

Hur visar jag film och musik?
Med apparna Musik och Video kan du både shoppa och spela upp filer som du redan har på hårddisken.

Båda har samma upplägg. Längst till vänster visas det material som ligger på din hårddisk. Du kan även öppna filer genom att högerklicka (eller svepa med fingret från skärmens underkant) och
välja Öppna.

Till höger hittar du Xbox Music/Xbox Video. Här kan du läsa mer och även köpa eller hyra filmer och låtar.

Du som kör Windows 8 i Skrivbordsgränssnittet kan förstås också använda klassikern Windows Media Player. Öppna den genom att ta fram Sök i Snabbknappsfältet och skriva Windows Media Player.

windows 8 molntjänst
Videobutik. Windows 8 innehåller inbyggda butiker för att sälja och hyra film eller musik.
_____________________________________________________________

Så hittar du inställningarna
Du når alla viktiga funktioner i Windows 8 via Snabbknappsfältet. Det är en meny med fem ikoner, och du öppnar den genom att placera musen i skärmens högra hörn eller genom att trycka på Windows-tangenten+C. Har du pekskärm sveper du i stället med fingret från högerkanten och in mot mitten.

I vår Windows 8-skola använder vi ordet klicka. Har du en pekskärm betyder det att du pekar med fingret på skärmen. Vi pratar också om Skrivbordet och Startskärmen. Skrivbordet är det traditionella Windows-gränssnittet, och det fungerar med några få undantag precis som Windows 7. Startskärmen är Microsofts nya gränssnitt för pekplattor. I det här läget kör du inte vanliga program utan så kallade appar som du laddar hem från Microsofts nätbutik Windows Store.
_____________________________________________________________

Följ vår skola i 6 delar

Del 1. Så uppgraderar du till Windows 8 – och så fungerar systemet.

Del 2. Jobba effektivare med sökning, filhantering och inloggning.

Del 3. Så skaffar du program och appar – och så tar du kontroll över dem.

Del 4. Gör Windows 8 personligt – och ta makten över din Startskärmen.

Del 5. Så gör du Windows 8 säkrare och snabbare – och så gör du backup.

Del 6. Dela filer i Skydrive – och upptäck alla andra smarta molntjänster.(Den här skolan.)

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 8.
Tid: 30 minuter.
Det här behöver du:

  • Dator med Windows 8.
  • Internetuppkoppling.

Det här lär du dig:

  • Hur Windows 8 är kopplat till molnet.
  • Att komma igång med ­Skydrive – och dela filer med andra.
  • Använd mejl, kontaktlistor och kalendern smartare.