När Microsoft lanserade ­Windows 8 förra året hördes ett vrål av protester.

Användarna var visserligen nöjda med det mesta, men det var en liten detalj som upprörde. Start-menyn var borta! Ända sedan Windows 95 har alla Windows-program varit samlade i en meny längst ned till vänster på skärmen, men nu var den alltså borta.

Det hjälpte inte hur mycket Microsoft än förklarade att Start-menyn fanns kvar – i form av Windows 8:s nya så kallade Startskärm. Många användare krävde högljutt den traditionella Start-menyns återkomst.

Än så länge har Microsoft inte kapitulerat, men det finns programtillverkare som löser problemen. Genom att installera ett litet tilläggsprogram på datorn kommer Start-menyn tillbaka!

Starta i Skrivbordsläge
Det finns flera olika program som fixar det här, men ett av de mest populära är gratis­programmet Classic Shell. Förutom att återställa Start-menyn ger det dig kontrollen över datorns start. Som standard startar en Windows 8-dator i Startskärmsläge. Du möts alltså av det nya gränssnittet som är skräddarsytt för datorer med pekskärmar. Installerar du Classic Shell kan du i stället starta datorn i Skrivbordsläget.

Gör du det kommer din nya Windows 8-dator bete sig som dina tidigare datorer – och det är precis det många protesterande användare vill!

Missa inte! Så ger du Windows 8 din egen personliga stil

Steg för steg: Installera Classic Shell på Windows 8
classic shell start
1. Hämta programmet. Gå in på www.classicshell.net. Här kan du läsa mer om programmet och dess funktioner. För att hämta programmet klickar du på Download Now. Efter några sekunder börjar filen hämtas hem. Lägg den på datorns skrivbord och välj Spara.

classic shell start
2. Installera. Dubbelklicka på ClassicShellSetup för att starta installationsprogrammet. Du behöver bara klicka på Next ett par gånger och sedan på Install och Finish. När installationen är klar öppnas en informationsfil, men den kan du stänga direkt.

classic shell start
3. Byt utseende. Nu syns en ny Start-knapp längst ned till vänster, och genom att klicka på den får du fram en neutral Start-meny. Vill du ha Windows XP- eller Windows 7-utseendet högerklickar du på knappen och väljer Inställningar, Classic Start Menu, Start Menu Style.

classic shell start
4. Visa Startskärmen. Naturligtvis kan du komma åt Windows 8:s nya Startskärm. Håll bara ned Skift-tangenten samtidigt som du trycker på Windows-tangenten eller klickar på Start-knappen. Du kan också öppna en app direkt genom att klicka på Start-knappen, Appar.

classic shell start
5. Ändra inställningar. Din dator startar från och med nu direkt i Skrivbordsgränssnittet. Vill du i stället starta Windows 8:s Startskärm högerklickar du på Start-knappen och väljer Inställningar. Klicka på Basic Settings, bläddra ned och avmarkera Skip Metro screen.

classic shell start
6. Gör inställningar. För att styra Classic Shell högerklickar du på Start-knappen och väljer Inställningar, All settings. Du tar bort Classic Shell för gott genom att öppna Kontrollpanelen och välja Program, Avinstallera ett program, Classic Shell, Avinstallera.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Classic Shell.
Tid: 5 minuter.
Det här behöver du:

  • En dator med Windows 8.

Det här lär du dig:

  • Att hämta och installera Classic Shell.
  • Hur du får tillbaka Start-menyn.
  • Så ställer du in Classic Shell.