Säkerhetsbloggen Virus Bulletin rapporterar att användare av Windows XP löper allt större risk att utsättas för attacker. Anledningen är att säkerhetsföretagen visar minskat intresse att uppdatera sina produkter för plattformen, trots att den är nästan lika stor som Windows 7.

I en studie som genomfördes av Virus Bulletin nyligen testades 40 av de vanligaste säkerhetsprogrammen på marknaden i Windows XP SP3. Elva av de testade programmen klarade inte av att hitta hundra procent av kända säkerhetshot. De säkerhetsprogram som inte uppfyller hundra procents träffsäkerhet kan inte tilldelas Virus Bulletins prestigefyllda pris, VB100.

Enligt John Hawes som är analytiker på Virus Bulletin verkar det som om säkerhetsföretagen fokuserar mer på nyare versioner av Windows, trots att Windows XP under april stod för 42,2 procent av alla Windows-installationer.

– Det verkar vara en trend bland säkerhetsföretagen att minska stödet för Windows XP. Många av deras produkter har genomgått stora anpassningar för Windows 8. Men i vissa fall har det gjorts minimala ansträngningar för att säkerställa full bakåtkompatibilitet, något som lett till ett stort antal problem, skriver John Hawes i sin rapport.

Resultatet från Virus Bulletins senaste test av säkerhetsprogram finns att läsa här.

Microsoft har tidigare meddelat att supporten för Windows XP kommer att läggas ned i april nästa år. Det betyder att inga säkerhetsuppdateringar kommer att utfärdas av Microsoft. De flesta säkerhetsföretagen förväntas även lägga ned stödet för operativsystemet vid samma tidpunkt.

IDG NewsDiskutera Windows XP på Eforum