Är du osäker på hur säkert ditt lösenord är erbjuder Intel en ny tjänst där du kan testa hur lång tid det skulle ta en hackare att knäcka det. Du bör dock aldrig skriva in ditt riktiga lösenord, men du kan använda något som liknar ditt lösenord och få en uppfattning hur säkert eller osäkert det är.

Intels webbplats ger dig sedan en rad praktiska tips hur du kan göra för att skapa ett säkrare lösenord.

säkrare lösenord

Enligt Robert Siciliano på säkerhetsföretaget McAfee använder 74 procent av alla internetanvändare samma lösenord på flera webbplatser. Det betyder att om en hackare lyckas få tag på ditt lösenord för en webbplats finns det stor risk att dina konton på andra webbplatser kan hackas.

Robert Siciliano ger även tips på hur du skapar ett säkert lösenord som är enkelt att komma ihåg. Enligt både honom och Intel är längden på lösenordet viktigare än hur komplicerat det är. Lösenordet ”Jag älskar att läsa PC för Alla!” är därför säkrare än ”PCför1Alla!”.

Ett tips är därför att använda ett lösenord som är en fras och som innehåller namnet eller en förkortning på den aktuella tjänsten, enligt följande exempel:

För Facebook: ”Jag älskar att läsa Fb!”
För Twitter: ”Jag älskar att läsa Tw!”

Det enda problemet med ovanstående metod är att vissa webbplatser inte tillåter att du använder mellanslag i ditt lösenord. Du kan då skriva ihop meningen utan blanksteg. Vissa webbplatser har också en begränsning vad gäller längden på lösenordet, så du måste komma på en mening som är av lagom längd i kombination med versaler, gemener och en siffra eller specialtecken.

Ett annat tips är att skaffa en app för din mobiltelefon som håller reda på alla lösenord.

Nedan följer några enkla tips på hur du undviker att någon stjäl ditt lösenord genom att lyssna på din internettrafik:

  • Undvik att logga in på en webbplats som kräver lösenord när du sitter på en dator i ett internetcafé eller annan allmän plats.
  • Logga aldrig in på en webbplats när du använder ett öppet trådlöst nätverk som inte är krypterade med ett lösenord. Hackare kan då enkelt tjuvlyssna på trafiken.
  • Använd alltid låskod på din mobiltelefon så att ingen kommer åt dina konton om du blir av med telefonen eller lämnar den obevakad.
  • Var försiktig med vilka appar du laddar ned till din mobiltelefon, och använd ett rekommenderat säkerhetsprogram.

IDG NewsDiskutera säkerhet på Eforum