Mobilt bredband växer så det knakar. Poängen är förstås att du kan flytta med dig din uppkoppling till sommarstugan eller husvagnen, för att kunna surfa även där.

De senaste åren har det gamla 3g-nätet fått konkurrens av den nya tekniken 4g. Den erbjuder teoretiska nedladdningshastigheter på upp till 100 megabit per sekund.

3g klarar i teorin av nedladdningshastigheter på upp till 30 megabit per sekund. Det är fullt tillräckligt för de flesta singelhushåll, men räcker inte långt för en familj där flera personer ska surfa, se på film eller spela spel över nätet samtidigt.

En annan vikig skillnad är att 4g-näten helt databaserade, vilket innebär att traditionella mobiltelefonsamtal inte kan göras. I stället ringer du via internet med så kallad ip-telefoni.

Lita inte på kartan

Att avgöra vilken operatör som erbjuder bäst mobilt bredband är inte helt lätt. De täckningskartor som operatörerna erbjuder är nämligen baserade på teoretiska beräkningar som gäller för utomhustäckning. Med andra ord kan mottagningen vara bra på gatan utanför ditt hus, medan det inte alls är säkert att du får lika bra mottagning inne i huset.

Utöver täckningen spelar även många andra faktorer in för hur bra det mobila bredbandet fungerar. I mobilnätet delar användarna på kapaciteten, vilket gör att det går långsammare ju fler användare det finns i samma nät som du.

Belastningen i nätet kan variera kraftigt beroende på tid på dygnet eller årstid. Har du en sommarstuga där du tänkt surfa via mobilt bredband lär det till exempel gå segare på sommaren, när en massa andra sommargäster delar på kapaciteten tillsammans med dig.

Det är också viktigt att titta på det så kallade maxtaket, alltså hur mycket data du får skicka och ta emot per månad, och vad det kostar att köpa till mer data. Överskrider du gränsen sänks nämligen hastigheten till att bli så gott som oanvändbart för allt annat än att bara surfa.

Telia har exempelvis ett maxtak på 10 gigabyte i sitt kraftfullaste abonnemang. Med tanke på att högupplöst film hos Netflix och SVT Play förbrukar drygt 1 gigabyte per timme räcker det inte speciellt långt. (Läs mer i vår guide på
pcforalla.se/forbrukning)

Testa själv

Det säkraste sättet att få ett mobilt bredband du är nöjd med är att du själv testar på de platser där du har tänkt använda det innan du tecknar ett abonnemang. Enligt konsumentköpslagen har du 14 dagars ångerrätt om du har beställt på distans. Vid köp i butik gäller det att du kollar med försäljaren vad som gäller innan du köper.

PC för Alla har testat alla operatörer i tre tester: ett på landsbygden, ett i en ­mellanstor svensk stad och ett i storstaden för att se vilka abonnemang som fungerat bäst.

Ett tydligt resultat av vårt test är att ingen operatör kommer i närheten av de 100 megabit per sekund som det ibland pratas om i reklamen. Testerna visar att operatörernas utlovade ”upp till”-hastigheter har ganska lite med verkligheten att göra. l