Rond 1: Storstaden

Olov Hamilton och Julia Pustovitova bor i en tvåa i Stockholms innerstad. I dagsläget har de en fast internetanslutning och vill ha mobilt bredband som komplement.

Olov Hamilton, 31, surfar mestadels med sin Macbook som är ansluten till den trådlösa routern. Även Julia Pustovitova, 30, har en bärbar dator. Att paret är intresserat av en mobil bredbandsanslutning beror på att båda två reser en del och därför vill kunna komplettera den fasta anslutning man redan har.

Olov studerar till lärare medan Julia arbetar som sjukgymnast. Judo är ett stort intresse för Julia och hon är ofta iväg på olika turneringar.
– Det vore smidigt att ha mobilt bredband så att jag kan ha med mig datorn och surfa när jag är iväg, säger hon.

Lägenheten är belägen på en plats i Stockholm där samtliga operatörer säger sig ha sin bästa täckning och bästa hastighet. Samtidigt är Stockholms innerstad väldigt tät­befolkad, vilket innebär att det är många som använder näten. Den som surfat med mobiltelefonen på tunnelbanan i Stockholm har säkert märkt att det emellanåt går ruskigt långsamt, vilket kan tillskrivas överbelastade nät.

Kämpigt för Net1

Det första testet av hastigheten för mobilt bredband i Olovs och Julias lägenhet gör vi i köket, där vi ställer utrustningen i fönstret. Här får vi, relativt sett, bra hastigheter i 4g-näten hos mobiloperatören 3, Telia och Tele2. Net1 får bottenresultat och orkar här knappt upp i mer än runt en halv megabit per sekund.

Även Telenor har det kämpigt och orkar bara upp i knappt
9 megabit per sekund för 4g – och 2 megabit per sekund i 3g-nätet. Vi byter sedan testposition till vardagsrummet i lägenheten, där vi placerar routrarna i ett fönster som vetter åt andra sidan från huset jämfört med köket. Nu sjunker 3g-hastigheten för Telenor ytterligare till långt ifrån acceptabla 0,35 megabit per sekund. 4g-mottagningen är dock bättre i vardagsrummet och tuffar på i drygt 15 megabit per sekund.

Rent allmänt är responstiderna för alla operatörer, förutom Net1, bättre i Stockholm än på våra två andra testorter, Bodafors och Jönköping. Det här spelar ingen större roll för nedladdningshastigheten, men är däremot avgörande för att tjänster som video/röstsamtal och onlinespelande ska flyta på bra.

Alltför långa responstider gör att det blir fördröjningar på dessa tjänster, vilket gör att de blir om inte oanvändbara så i alla fall jobbiga att använda.

Ett Skype-samtal över en anslutning med långa responstider påminner nästan mer om att prata i en walkie talkie än i en telefon.

Bäst i storstaden: 3

I Sveriges tre storstäder Malmö, Göteborg och Stockholm har alla operatörer (förutom Net1) 4g-stöd. I våra hastighetstester i Stockholm nådde Telia och mobiloperatören 3 upp till bäst hastigheter, sedan kom Tele2 och därefter Telenor.

Jämför man 4g-täckningskartorna för operatörerna finner man ett fåtal småfläckar utan täckning i Göteborg, Stockholm och Malmö för både Tre och Telia, men i allt väsentligt täcker näten städerna nästan fullständigt. Avgörande faktor i storstäderna, där täckningen är god för alla operatörer, blir därför i hög grad abonnemangsvillkoren. Här är 3 billigare och har högre tak för maxförbrukning än konkurrenterna, och vinner därför denna rond.