Rond 2: Staden

I Jönköping bor Martin Ljungström och Malin Arvidsson. De har haft bekymmer med sitt mobila bredband och vårt test bjöd på en del intressanta resultat.

Med över hundratusen invånare är Jönköping en av Sveriges medelstora städer, och vi gör vårt test hemma hos ­Martin Ljungström, 31, och Malin Arvidsson, 26. Deras rymliga lägenhet är uppdelad i två våningar.

Paret har en stationär dator placerad i sovrummet på nedre våningen, men oftast blir det på den övre våningen med en bärbar dator som de surfar. För uppkopplingen i hemmet står ett 4g-abonnemang från Telenor, men abonnemanget har varit långt ifrån problemfritt och Martin är inte nöjd med den hastighet han har fått med det.
– Det gick snabbt att surfa i början, säger Martin.

Efter ett tag märkte han dock att hastigheten blev långsammare. Runt 10-15 megabit per sekund, långt ifrån den utlovade maxhastigheten på 80 megabit per sekund som Telenors snabbaste mobila bredbandsabonnemang erbjuder. Täckningen ska det heller inte vara något fel på enligt operatörens täckningskartor, och routern visar på full mottagning.

Blev snabbare

När Martin ringde till kundtjänsten för att klaga på hastigheten gick det plötsligt snabbare igen, för att ett par veckor senare åter gå lika långsamt.

Medan Martin och Malins egna 4g-abonnemang hos Telenor alltså går långsamt, lyckas vi under testtillfället komma upp i klart godkända hastigheter, relativt sett, med det 4g-abonnemang från Telenor vi hade med oss. Vi testar båda sim-korten i samma bredbandsrouter från Telenor, på samma ställe och med samma inställningar, och skillnaden är stor. Med Martins och Malins Telenor-abonnemang kommer vi aldrig upp i mer än 13 megabit per sekund i nedladdningshastighet. Med det abonnemang som Telenor försett PC för Alla med för mobilbredbandstestet kommer hastigheten dock upp till 27 megabit per sekund.

– Det är inte möjligt för oss att göra en djupare analys av kundens abonnemang utan vidare uppgifter, säger Alexandra Carlsson på Telenors pressavdelning, när vi söker en förklaring på den märkliga hastighetsskillnaden.

Men, konstaterar hon, det finns en rad faktorer som kan påverka hastigheten vid en viss tidpunkt så som position, tid på dygnet man surfar, överbelastning av basstationen, med mera.

Värt att notera för våra mätningar hos Martin och Malin, var att vi i mätningarna för Tele2 fick bättre hastighet med 3g-nätet än med 4g-nätet på den nedre våningen.

Bäst i staden: Tele2

I Jönköping har mobiloperatören 3 byggt ut kapaciteten efter testets avslutande, men redan innan presterade man bra i våra tester. 3, som lanserade sitt 4g-nät sist, finns dock inte på lika många orter som konkurrenterna, och blir därför ingen vinnare.

Telia har, enligt täckningskartorna, högst 4g-hastighet på flest orter, men de är dyra och har dåliga abonnemangsvillkor. Vinnare blir Tele2, som tillsammans med Telenor har bäst total 4g-täckning.

Kostnaden för storförbrukare är betydligt högre hos Telenor och maxgränsen för månatlig dataförbrukning är avsevärt mycket bättre hos Tele2, vilket gör operatören till rondens vinnare. Net1 är enormt mycket långsammare än de andra och är inget prisvärt alternativ där täckning finns med andra operatörer.