Rond 3: Landsbygd

Småländska Bodafors är en liten ort med knappt 1 900 invånare. Här hälsar vi på hos Anders Espling, 28, som i dagsläget surfar med fast bredband.

– Det är lite si och så med mobiltäckningen här ute, säger Anders Espling, men berättar att han ändå är intresserad av att skaffa ett mobilt bredband eftersom han kan flytta det med sig när det vankas studier i Lund till hösten.

Trots Bodafors läge mitt ute i den småländska skogen har samtliga operatörer bra täckning i orten, om man får tro deras egna kartor. Net1 har, enligt täckningskartorna, sämst mottagning i Bodafors, då de flaggar för att det bara finns täckning utomhus. Av de återstående fyra operatörerna är det bara Telia som inte har byggt ut sitt 4g-nät i orten. I stället utlovar de turbo 3g+, vilket ska ge upp till 20 megabit per sekund.

– Det viktigaste för mig när det gäller internetuppkopplingen är att den är stabil, säger Anders Espling och berättar om hur den nuvarande fasta uppkopplingen som familjen delar på har en tendens att sluta fungera precis när han är som mest koncentrerad i någon tuff match i favoritspelet World of Tanks.

Dator till tv:n

Det stora huset där Anders Espling bor tillsammans med sin yngre bror och sina föräldrar, har två våningar. Det finns flera arbetsrum med datorer i huset och både stationära och bärbara datorer tycks stå lite över allt. På nedre våningen har Anders kopplat en stationär dator till en 32-tums tv, och det är här han brukar sitta och spela.

Den första testen av mobilt bredband ser vi således till att göra här, genom att placera routrarna en i taget i fönstret i samma rum.
På övre våningen har Anders sitt sovrum och en bärbar dator. Det stora fönstret på kortsidan av husets övre våning blir den plats vi väljer att återigen montera upp routrarna var för sig för att testa vilket abonnemang som fungerar bäst.

Ganska snabbt kan vi konstatera att Net1 inte heller här genererar några hastigheter som kan mäta sig med de andra operatörerna.
– I storstäderna och tätorter kommer vi aldrig att vara lika bra eller erbjuda lika höga hastigheter som övriga operatörer, säger Ann Winitsky, marknadschef på Net1.

Till Net1:s försvar ska också sägas att Net1 själva rekommenderar sina kunder att använda externa antenner för att få bra täckning ute på landet.
– Det är utanför tätort vi fungerar bäst, säger Ann Winitsky.

Snabbast av alla

Att placeringen av routrarna på husets övre våning gav positiv inverkan på hastigheten stod klart för samtliga operatörer, och enligt routrarnas egna indikatorer för den aktuella mottagningen var mottagningen också bättre där uppe. Bäst mottagning enligt indikatorerna hade Telenor och 3, som pendlade på mellan tre-fyra staplar på över våningen.

Vad gäller just hastigheten på abonnemangen sopade 3 banan med konkurrenterna i Bodafors. Med 51,74 megabit per sekund i hastighet enligt Bredbandskollen blev det uppmätta värdet ett av de högsta i alla testerna.

Bäst i landsbygd: Tele2

Bor du långt från närmsta tätort och saknar täckning med andra operatörer så är Net1 ett alternativ värt att kika på. Har du täckning med någon av de andra operatörerna är det dock troligen mer kostnadseffektivt och snabbare att surfa med någon av dem.

I våra tester fick mobiloperatören 3 betydligt högre hastighet än konkurrenterna, men bäst riksomfattande 4g-täckning har Tele2 och Telenor, som ju delar 4g-nät. Här kniper Tele2 förstaplatsen eftersom man ligger lägre prismässigt vad gäller totalkostnad för storförbrukare och har en generösare gräns för maxförbrukning av data.

Under den här delen av testet märkte vi för övrigt tydligt att routerns placering var väldigt viktig för hastigheten.