7 snabba tips för bättre 4g-surf

1. Kontrollera närmaste basstation. Bor du ute på landsbygden? Se efter var närmaste basstation för din operatör finns, så att du kan placera routern i den ände av din bostad som är närmast mot basstationen. Det här kan göra skillnad. På opensignalmaps.com finns en karta över operatörernas basstationer.

2. Ställ routern i fönstret. Betongväggar och plåttak kan dämpa signalen rejält. Placera routern vid en fönsteröppning. Undvik även att placera den nära annan elektronisk utrustning som radio/tv-apparater, kylskåp, akvarium eller enheter med bluetooth.

3. Testa dig fram. Använd Bredbandskollen.se och se var i din bostad du får bäst hastighet och hur du ska rikta eventuella antenner på routern.

4. Lås routern på 3g/4g. Är uppkopplingen skakig kan det hända att modemet försöker ansluta till 3g-nätet i stället för 4g-nätet. Det här riskerar att försämra din uppkopplingshastighet. I routerns inställningar kan du låsa routern till att bara ansluta till en viss typ av nät.

5. Använd nätverkssladd. Har du din datorplats placerad nära routern är det att föredra att ha din dator ansluten med nätverkssladd till den. Ytterligare hastighet går nämligen förlorad med trådlös nätverksanslutning.

6. Skaffa en extern antenn. Det finns prisvärda rundstråle- och rikt­antenner som du kan ansluta till din router för att få bättre mottagning. Allra bäst är förstås om du har möjlighet att placera din antenn utomhus.

7. Tänk på kabellängden. Med en extern antenn behövs också en antennkabel. Ju längre kabel, desto större signalförluster sker i själva kabeln. Försök därför att placera routern nära antennen, så att kabeln blir kortare.