Tidigare i veckan meddelade Adobe att företaget upphör med traditionella programlicenser för Creative Suit. Istället kommer Adobe att sälja programsviten enligt en prenumerationsmodell likt Office 365.

Office 365 låter användarna prenumerera på programsviten till en årskostnad istället för att köpa en programlicens. Till skillnad från den traditionella licensmodellen kan användarna installera Office-sviten på upp till fem datorer med Office 365.

I ett blogginlägg i går uppger Microsoft att inom tio år kommer prenumerationsmodellen antagligen att användas för företagets samtliga program.

– Inom de närmaste tio åren tror vi att alla vill köpa program som prenumerationer. Fördelarna är uppenbara. Till dess kommer vi dock att erbjuda båda licensmodellerna, skriver Microsoft i sitt blogginlägg.

Fördelarna med en prenumerationsmodell enligt Microsoft är att programmen alltid är uppdaterade. Användarna inte behöver tänka på några extra kostnader när en ny version släpps utan kan ladda ned den som en del av prenumerationen.

IDG News