Det allra enklaste sättet att få upp mobilskärmens bild på din tv är förstås genom att köpa en hdmi-kabel som du kopplar mellan din smartphone och tv:n. En sådan kostar ett par hundra­lappar. Utöver hdmi-kabeln kan du också behöva en adapter, beroende på vad du har för mobiltelefon­modell.

Vill du slippa ytterligare bidrag till ormboet bakom tv-bänken är det förstås trådlösa anslutningar som gäller. Dlna är en standard för att strömma medie­material med, och som de flesta mediespelare kan använda sig av. Det finns gott om appar för både IOS och Android som kan användas när du vill strömma media via dlna. Medan det är ­relativt enkelt att strömma material i form av filmer, bilder och ljud trådlöst från mobilen till tv:n, är det mer avancerat än vad man kanske tror att få själva skärmbilden från mobilen att strömmas till tv:n.

Snabba enheter kostar
De adaptrar som finns för trådlös överföring av ljud- och bild via hdmi är till att börja med väldigt dyra, med priser på ett par tusenlappar och uppåt. Dessutom är de inte anpassade för användning ihop med mobiltelefoner, utan snarare tänkta att användas för att koppla blu-ray-spelare och andra ickeportabla enheter trådlöst.

På grund av adaptrarnas fysiska format blir adaptrarna i flesta fall därför mer otympliga att använda än alternativet med en vanlig hdmi-kabel från telefonen till tv:n.

Eftersom rå data som skickas via hdmi-porten kan skickas i hastigheter uppemot tio gigabit per sekund så är det svårt att bygga billiga adaptrar som bara skickar den digitala ­bild- och ljudinformationen vidare. De trådlösa nätverksstandarder som främst används för hemmabruk i dag är inte snabba nog.

mobil tv
För de mobiltelefonanpassade lösningar som finns komprimeras och bearbetas i stället data av den sändande och ­mottagande enheten, för att minska den bandbredd som krävs. Såväl Samsung, som står för nästan en tredjedel av marknadens Android-lurar, som HTC och Apple har lanserat skräddarsydda lösningar för att spegla mobilens skärmbild på tv:n.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 30 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att strömma innehåll samt visa bilden från din smartphone till din tv.

Det här behöver du:

  • Iphone eller Android-telefon. Vilka appar och övriga tillbehör som behövs för respektive sätt att strömma ser du i de olika tipsen.