Alternativ 3:
Strömma från Iphone med Airplay

Det här behöver du:

  • Iphone eller Ipad.
  • Trådlöst nätverk.
  • Apple TV eller annan Airplay-kompatibel uppspelnings­enhet.
Fördelar:
  • Kan strömma allt på mobilskärmen.
  • Går snabbt att konfigurera tack vare inbyggt stöd i IOS.
Nackdelar:
  • Apple TV som mediespelare är ganska begränsad och saknar till exempel stöd för inspelning.
  • Kopplar ibland ifrån skärmspeglingen utan anledning.

Airplay är Apples egen teknik för medieströmning. Den kostar cirka 900 kronor och har portar för hdmi, digital optisk ut, usb och ethernet. Som sig bör finns det förstås inbyggt stöd för Airplay i operativ­systemet på Iphone och Ipad. Att komma igång med att strömma filmer, bilder och ljud från mobilen till en Airplay-kompatibel uppspelningsenhet är väldigt enkelt. I det här fallet använder vi oss av en tredje generationens Apple tv för uppspelningen.

mobil tv
1. Koppla in mobil och uppspelningsenhet. Se först till att ha både din Iphone och din Apple TV är anslutna till samma lokala nätverk. Sätt sedan igång din Apple TV och ha telefonen till hands. För att aktivera spegling av mobilskärmen till tv:n via Airplay dubbelklickar du först på hem-knappen på din Iphone/Ipad och bläddrar på menyn längst ned på skärmen tills du får fram ikonen som syns till höger på skärmdumpen ovan. Peka på ikonen för att komma till Airplay-inställningarna.

mobil tv
2. Aktivera speglingen. Nu aktiverar du skärmspeglingen genom att du först markerar Apple TV bland enheterna som listas i menyn och där efter drar i reglaget jämte Skärmdubblering så att det står på 1. Tryck sedan på Klar så börjar skärmbilden från mobilen att sändas till Apple TV-enheten.

mobil tv
3. Strömma bilder och filmer. Vill du strömma filmer, ljudklipp och bilder från telefonen, i stället för hela skärmbilden, så kan du göra det genom att peka på Airplay-ikonen i de appar som har stöd för tekniken. IOS medföljande bildvisnings- och filmvisningsverktyg duger utmärkt, till exempel.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 30 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att strömma innehåll samt visa bilden från din smartphone till din tv.

Det här behöver du:

  • Iphone eller Android-telefon. Vilka appar och övriga tillbehör som behövs för respektive sätt att strömma ser du i de olika tipsen.