Så får Android-användare över skärmbilden till tv:n

Det här behöver du:

  • Allshare Cast Dongle.
  • Samsung Galaxy SII, Note II eller Note 10.1.
Fördelar:
  • Kan strömma skärmens fulla innehåll.
Nackdelar:
  • Undertexter från Netflix visas inte på tv:n.
  • Hackig uppspelning ­emellanåt.
  • Fungerar bara med ett fåtal mobiltelefonmodeller.

Den som har en Android-telefon får än så länge förlita sig på tillverkarspecifika donglar för att kunna få själva skärm­bilden från mobilen till tv:n på trådlös väg. Både Samsung och HTC har till exempel släppt egna donglar för ändamålet. Generella lösningar i form av märkesoberoende donglar är dock på gång att släppas framöver.

För dig som har en Samsung Galaxy SIII, Note II eller Note 10.1 har Samsung släppt en egen dongel att koppla till tv:n för att kunna strömma innehållet på telefonens skärm trådlöst till tv:n. Den heter Samsung Allshare Cast Dongle och kostar runt 700 kronor. Den väger endast 46 gram och har hdmi ut-port och får sin ström via micro usb. Med hjälp av Samsungs Allshare-app ansluter du telefonen till dongeln, som i sin tur kopplas till hdmi-porten på din tv. Att använda Samsung Allshare Cast Dongle ger fler möjligheter för att använda mobilen och tv:n tillsammans än vad det ger att bara strömma mediefiler från telefonen via dlna, men tyvärr fungerar lösningen inte helt klockrent.

mobil tv

Resurskrävande applikationer som grafiktunga spel ger en klart märkbar och irriterande för­dröjning av bild och ljud till tv:n. Filmer i mkv-format med dts-ljud resulterar i stumfilmskänsla på tv:n eftersom ljudet inte spelas upp alls. Av någon anledning syns heller inte undertexter på tv:n när dongeln används för att spela upp film från Netflix. Bäst lämpar sig därför Samsungs dongel egentligen för dig som trådlöst vill kunna göra presentationer eller demonstrationer från din mobiltelefon.

3 andra alternativ för dig med Android

mobil tv
HTC Media Link HD

För dig som har en Android-telefon från HTC av modellen One X, One S eller One X+ är HTC Media Link en enhet du kan använda för att koppla mobilen trådlöst till tv:n. Precis som med Allshare-dongeln från Samsung kan du spegla mobilskärmen på tv:n när enheten är aktiverad. Vid film­uppspelning via dongeln kan du dessutom fortsätta att arbeta med mobilen medan filmen samtidigt spelas upp på tv:n. Pris: Cirka 800 kronor.

mobil tv
Samsung Homesync
Homesync visades upp av Samsung på Mobile World Congress i Barcelona i slutet av februari och är en mediespelare som kör Android. Enheten är försedd med en massa funktioner, men det som är intressant med Homesync i det här sammanhanget är förstås att den även kan användas för att spegla skärminnehållet på Samsung-telefoner via tv:n. Lanseringen för Samsung Homesync är planerad till slutet av april. Pris: 3 200 kronor.

mobil tv
Xbounds
De första videoklippen där Xbounds visades upp började dyka upp för ett par år sedan. Trots det har enheten ännu inte lanserats. Vad det handlar om är en dongel som ansluts till tv:ns hdmi-port och som sedan ska kunna visa skärmbilden från din Android-enhet på tv:n, oberoende av vad du använder för telefon. Bildinformationen ska kunna skickas både via bluetooth och wifi. Dessutom utlovas möjligheter att visa skärmbilder från mer än en Android-enhet i taget.


Diskutera hemmabio/HTPC på Eforum

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 30 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att strömma innehåll samt visa bilden från din smartphone till din tv.

Det här behöver du:

  • Iphone eller Android-telefon. Vilka appar och övriga tillbehör som behövs för respektive sätt att strömma ser du i de olika tipsen.