Trenden är tydlig. Fler och fler tillverkare satsar på smidiga surfplattor i storleksklassen strax under tiotummarna, och erbjuder riktigt högklassiga småplattor till ett fördelaktigt pris.

Formatet är ungefär som en dubbelvikt A4 eller en e-boksläsare och har en hel del för-delar. Framför allt just att de är så mycket lättare att bära med sig.

En sjutumsplatta kan du utan problem stoppa ned i en lite större jackficka och ha med dig var som helst. Lätt att hålla i en hand, och idealisk just för sådant som e-böcker.

Det här är med andra ord plattan du har i handen i stället för i knäet. Priset för de bästa plattorna i den här storleken är riktigt överkomligt. Väldigt få kostar över 3 000 kronor, och då är det extra lyxiga modeller med stort lagringsminne eller specialfunktioner.

För en högpresterande platta med kvalitetsskärm och alla grundfunktioner ska du inte behöva betala mer än lite drygt två tusenlappar.

Se upp med prestanda

Det är samtidigt markanta skillnader mellan de surf-plattor som finns till salu i dag, även om de till det yttre verkar mer eller mindre identiska. Prestanda mellan annars likvärdiga och ibland lika dyra plattor kan skilja sig åt med så mycket som det dubbla.

Nu är inte processorkraft alltid det ­viktigaste, alla de plattor vi testade var snabba nog för det mesta vi utsatte dem
för i form av tunga webbsidor, stora ­dokument och olika videoformat. De snabbaste plattorna kommer till sin rätt i specialappar för till exempel foto och video, och i grafikkrävande spel.

Surfplattorna har visat vägen när det gäller bra mobila bildskärmar, och nu är det mer regel än undantag att det både är pixeltätt, rejält ljusstarkt och med bättre typer av skärmpaneler. I vårt test är det bara en av sju som har en ­gammaldags paneltyp med för snäva betraktnings-vinklar. Här har pc-branschen en hel del att lära.

I vårt test ville vi se vad du får med en begränsad budget. Därför satte vi ett pristak på plattorna på just 3 000 kronor.
Det gjorde att en funktion föll bort förutom i en modell, nämligen mobilt bredbands-modem.

Men flertalet av plattorna går också att få med 3g- eller ibland till och med 4g-modem om du lägger till några extra hundralappar. n