Behovet av bra bildläsare finns fortfarande trots att multifunktionsskrivarna ofta har inbyggda läsare som ger hyggligt resultat. Att skanna papperskopior är som regel inga problem. Det är när vi kommer till filmskanning som det krävs lite mer. Canons nya bildläsare Canoscan 9000F Mark II tillgodoser här ett behov som finns hos många användare, och den har i det avseendet tillräckligt bra kapacitet för filmskanning till ett rimligt pris.

Canoscan 900F Mark II

Canoscan 9000F Mark II är en ganska bullig sak som är mer byggd för praktisk hantering än för att vara lätt att stuva undan.

Bildkvalitet
Skannern använder vitt led-ljus, vilket gör att den inte behöver någon uppvärmningstid. Den maximala optiska upplösningen är 9600 x 9600 dpi för film och 4800 x 4800 dpi för foton och dokument. Hållare för 35-millimeters filmremsor, monterade diabilder och 120-film ingår. Det är alltid lite mekande med att montera filmremsor, så att skaffa en extra hållare som du kan ladda medan den första körs är att rekommendera för att spara tid.

Även om det är möjligt att skanna film med upp till 9600 dpi så är det i realiteten ingen god idé. Dels blir kvaliteten inte märkbart bättre än vid 2400 dpi, dels blir filerna absurt tunga, ända upp till mer än 600 megabyte, vilket skulle kräva åtskilligt utrymme när man börjar komma upp i volym, och dessutom ta väldigt lång tid att skanna. Men vid 2400 dpi och 48 bitar får du en tiff-fil på ca 40 megabyte på en och en hav minut.

Att skanna dokument och foton går mycket snabbt, och med utmärkt kvalitet vad gäller färgåtergivning och kontrast.

Canoscan 900F Mark II
Enklare skanningsjobb går att starta direkt ifrån frontpanelen. Även kopiering om man ställt in en standardskrivvare på datorn.

Program
Med skannern levereras ett par program för inskanning, bearbetning och organisering. Det finns också snabbknappar framtill på maskinen för automatiska skannerjobb. Programmet My Image Garden har funktioner för att organisera foton, bland annat genom ansiktsigenkänning. Här finns också textigenkänning (OCR) och möjlighet att skapa pdf-filer, samt möjlighet att skanna till molntjänsterna Evernote eller Dropbox..

Med Scangear utförs skanningsarbetet i datorn. Programmet är lätt att arbeta med och ger bra resultat. Det finns ett grund läge som är till för användare som är oerfarna eller som bara vill skanna snabbt. Och resultatet med de automatiska inställningarna är förvånansvärt bra.