Vill du konfigurera inställningarna själv väljer du fliken Avancerat. Här kan du ställa in upplösningen och andra utdataformat. Det går också att göra allmänna justeringar såsom färgmättnad, färgbalans, histogram och gradationskurvor. Under inställningar kan du också anpassa bearbetning med bland annat oskarp maskning, reducera damm och repor och blekningskorrigering.

Det sistnämnda gör ett ganska bra jobb med att återställa färger i gamla blekta foton. Tre lägen, låg, mellan och hög ger olika grader av färgmättnad. Vi testade med ett par blekta, 40 år gamla foton med standardvärdet Mellan och fick ett par betydligt trevligare bilder att titta på.

Canoscan 900F Mark II My Image Garden
My Image Garden är ett av programmen som medföljer. I det kan du sortera och få överblick på dina digitala foton.

Funktionen för att minska damm och repor är en välsignelse och bör alltid vara på, särskilt vid filmskanning, där det ofta finns dammrester även om du blåser filmremsan aldrig så ren. Den här funktionen ger genomgående ett mycket bra resultat och besparar dig mycket manuellt efterarbete.

En snitsig fördel är att du bland korrigeringar kan ställa in fästmarginalskugga, en funktion som kan användas om du skannar en uppslagen bok; funktionen tar bort den skugga som ofrånkomligen uppstår i bunten på uppslaget.

Konstruktion
En begränsning som skannern delar med många andra är att den inte läser hela glaset ända upp och ända ut i högra sidan. Om du lägger ett dokument eller en bild som du vill ha med helt och hållet ända ut till papperskanten så fungerar det inte om du lägger originalet tätt intill kanterna upptill och till höger, dvs med övre högra hörnet intill markeringen. Skannern skär av en halv millimeter i båda kanterna. Vill du ha med allt måste du lägga dokumentet fritt någon millimeter in på glaset. Men då kan det vara knepigt att få det ordentligt rakt.

Ett mindre problem, kan tyckas. Och det är det väl för de flesta. Någon millimeter kan man offra. Men det beror ju på vad man vill skanna. Ett exempel är att skanna gamla vykort, där man vill ha med hela vykortet ända ut i den naggade, ojämna kanten. På många vykort från tidigt 1900-tal hade skrev man meddelanden på framsidan/bildsidan – ofta väldigt nära kanten. Här riskerar bokstäver att bli illa beskurna.

Omdöme
Man kan inte förvänta sig magiska resultat vid filmskanning i den här prisklassen, men du kan definitivt få mycket bra bilder i storlek 10x15 cm eller större från filmnegativ eller diabilder, definitivt bland det bästa i den här klassen.

Canon Canoscan 9000F Mark II
Tillverkare: Canon, www.canon.se
Skrivarteknik: Flatbäddsskanner.
Optisk upplösning: 4800 x 4800 (foto och dokument), 9600 x 9600 dpi (film).
Skanningselement: CCD 12 rader färg.
Ljuskälla: Vit lysdiod.
Gränssnitt: USB 2.0.
Skanningsgradering (färg): 48 bitars inläsning -> 48/24 bitars utdata.
Skanningsgradering (gråskala): 48 bitars inläsning -> 16 bitars (bara filmskanning) / 8 bitars utdata.
Max dokumentstorlek: A4 / Letter [216 x 297 mm].
Snabbknappar för skanning: 7 knappar (pdf x 4, auto scan, copy, e-post).
Skanningshastighet (förhandsgranskning): Cirka 3 sekunder.
Skanningshastighet (A4, 300 dpi, färg): Cirka 7 sekunder.
Filmhantering: 35 mm-remsa (negativ/positiv) upp till 12 bilder, monterade diabilder: 4 st, film i 120-format..
Medföljande program: Scangear, Scan Utility, My Image Garden
Strömförbrukning: Cirka 15 W (vid användning, max), cirka 0,9 W (vänteläge), cirka 0,5 W (avstängd).
Storlek: 27 x 48 x 11,1 cm.
Vikt: ca 4,6 kg
Operativsystem som stöds: Windows XP (sp3)/Vista/7/8, Mac OS X 10.6.8-10.8.
Pris: 2 300 kronor.

Plus: Snabb, hög upplösning, bra bildkvalitet
Minus: Läser i vissa lägen inte hela glasytan
Betyg:  (9 av 10)