Vi har väl alla en stor mängd bilder lagrade på hårddisken. Säkert har du också flera som är likadana eller nästan likadana, kanske för att du tagit flera bilder på samma motiv. Du kanske också har redigerat bilder eller förminskat dem för att skicka dem med e-post och sparat flera exemplar.

När det är dags att städa i bildröran är det ingen rolig uppgift att ta hand om kopiorna manuellt. Men det finns bra program som kan hjälpa dig att hitta dubbletterna genom att jämföra dina bilder. Kvar blir bara uppgiften att välja vilka som ska raderas.

Det finns flera program som kan göra detta. Här använder vi ett med det långa namnet Awesome Duplicate Photo ­Finder (www.duplicate-finder.com). Observera att det finns två olika nedladdningar, en version som du kan köra utan att installera den och en som installeras på vanligt vis. Den senare vill installera ett extraprogram som du kanske inte vill ha. Klicka bort det i så fall!

Notera också att vissa säkerhetsprogram klassar Awesome Duplicate Photo ­Finder som en säkerhetsrisk på grund av ett reklamprogram som heter Candy. De flesta säkerhetsprogram - exempelvis Microsoft Defender och Malwarebytes - säger däremot att programmet är säkert. Om du vill köra programmet är ett beslut som du själv måste fatta.

Om du vill testa en fil innan du kör den kan du använda den populära tjänsten Virustotal.

4 tips när du vill städa bort likadana bilder

rensa dubbletter
1. Ställ in. När du startat programmet, börja med att klicka på Settings. Nu kan du välja vilken typ av bilder du vill söka i. Om du bara vill hitta exakta dubbletter, bocka för Search only 100% identical pictures. Stäng med OK.

rensa dubbletter
2. Välj mappar. Bestäm vilka mappar på hårddisken du vill söka i, antingen genom att lägga till mappar (klicka på plustecknet) eller genom att helt enkelt dra dem från Utforskaren in i mappfältet ovanför bilderna. Klicka på Start Search för att påbörja sökningen.

rensa dubbletter
3. Välj. Sökresultatet presenteras i en fillista. Du kan sortera listan genom att klicka på kolumnrubrikerna, till exempel Similarity för att ordna efter likhet. I exemplet ovanför är bildlikheten bara 11 procent – det skiljer några flodhästar mellan bilderna.

rensa dubbletter
4. Radera. Det här exemplet visar två identiska bilder. Du kan titta närmare på dem genom att klicka på dem. För att radera en bild, klicka på bara på papperskorgen under den. Du kan också flytta bilden med högerpilen eller bläddra i dess mapp med uppåtpilen.


Diskutera bildredigering på Eforum

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Awesome Duplicate Photo ­Finder (www.duplicate-finder.com) samt Windows (valfri version).
Tid: 30 minuter.
Det här lär du dig:

  • Hur du hittar och raderar fotodubbletter.