Handkontrollen till Nintendo Wii (Wii Remote) har andra kvaliteter än att bara agera speldon till Wii-konsolen. Med hjälp av den inbyggda infraröda (ir) kameran kan kontrollen hålla koll på upp till fyra ir-punkter och var dessa befinner sig. I vanliga fall befinner sig ir-punkterna ovanför eller under din tv i en så kallad Wii Sensorbar.

Tack vare att kontrollen använder sig av bluetooth för att kommunicera går det dock precis lika bra att koppla ihop den med en vanlig dator. Detta möjliggör i sin tur en hel del spännande användningsområden – bland annat det vi ska gå igenom i den här skolan.

Vi kommer att koppla samman en Wii-kontroll med vår dator för att sedan placera den vid sidan av skärmen och låta den leta efter ir-punkter inom ett förbestämt område. Ir-punkten kommer i vårt fall att bestå av en egengjord penna där spetsen byts ut mot en ir-diod. När vi med hjälp av en enkel knapptryckning på pennan aktiverar ir-dioden kommer kontrollen att känna av detta och tolka det precis som om vi klickar med vår vanliga datormus.

Det må låta som tekniskt mumbojumbo men i själva verket är det inte särskilt svårt att åstadkomma.

Steg 1:
Så bygger du din ir-penna
Vi börjar med att bygga ir-pennan! Designen är mycket enkel och egentligen är det inte svårare än en ir-diod som är kopplad till ett batteri. Mellan dessa komponenter monterar du sedan en tryckströmbrytare som gör att ir-dioden lyser bara när du trycker på knappen.

bygg pekskärm
1. Att bygga sin egen ir-penna går att göra på många olika sätt och av olika material och komponenter. Vi använder oss av ett plaströr (kan köpas i de flesta byggvaruhus), en vanlig bläckpenna, en liten ficklampa samt en ir-diod på 1,3V (finns i de flesta välsorterade elektronik­affärer), en tryckknapp (vår kommer från Clas Ohlson) och några kablar för att koppla ihop allt. Ir-dioden kommer sedan att drivas av ett vanligt aaa-batteri.

bygg pekskärm
2. Skruva bort både batterilocket och lamp­delen från den lilla ficklampan, så det bara är själva batterihållaren kvar. Knipsa därefter av cirka fem millimeter av båda benen på ir-dioden. Löd sedan ihop benen till ett kryss och löd fast en av kablarna på ”krysset”.

bygg pekskärm
3. Droppa några droppar superlim på krysset och trä sedan det och kabeln genom den isärplockade ficklampan. Krysset kommer nu att agera kontaktyta till batteriets pluspol, där det sedan leder vidare strömmen genom den ditlödda kabeln. Löd även fast ytterligare en kabel på lampans metallklädda insida. Eftersom insidan sedan har kontakt med batterilocket får du batteriets minuspol i den andra kabeln.

bygg pekskärm
4. Därefter kapar du plaströret till cirka 1,5 centimeter och borrar upp ett litet hål i ena kanten. Hålet gör du precis så stort att din tryckknapp går att klämma fast.

bygg pekskärm
5. Limma sedan fast plast­röret på batterihållaren från ficklampan. Medan limmet torkar löder du fast tryckknappen på en av kablarna som kommer från batteriet. Löd även fast en kabel på knappens andra ben för att kunna skicka strömmen vidare till ir-dioden. Därefter trycker du knappen på plats i plaströret.

bygg pekskärm
6. Skruva nu isär bläckpennan och kapa spetsen på den. Löd sedan fast din ir-diod i de båda kablarna (från batteriet och från tryckknappen). Viktigt att tänka på är att ir-dioder (precis som vanliga lysdioder) är polära. Det vill säga plus och minus från batteriet måste kopplas till rätt ben. Det lättaste sättet att ta reda på polariteten är att titta på diodens bläck inuti kapslingen. Diodens så kallade anod (plus) är sidan med det korta bläcket, medan katoden (minus) är sidan med det större bläcket. Vanligt är även att katoden har ett kortare ben än anoden.

bygg pekskärm
7. Snart klart. Lägg nu en liten klick lim runt diodens kanter och trä den genom den avklippta pennan. Limma sedan fast penndelen på ditt kapade plaströr för att färdigställa din ir-penna.

bygg pekskärm
8. Det mänskliga ögat är inte vidare bra på att upptäcka ir-ljus, men du kan testa att din penna lyser som den ska genom att titta på den genom en vanlig digitalkamera. Om allt är korrekt monterat lyser ir-dioden när du trycker på knappen.

Tips! Känner du att du inte vill bygga en egen ir-penna finns det färdiggjorda att köpa från till exempel irpens.com. Här kan du även köpa stativ och andra finurliga tillbehör som passar fint ihop med denna guide.

Steg 2:
Ge Wii-kontrollen lite stöd
Nästa steg är att konstruera ett stativ till din Wii-kontroll. Kameran i kontrollen har ett synfält på 45 grader åt alla håll vilket faktiskt ger en del utrymme för var den kan placeras. Det viktigaste att tänka på för placeringen är att kontrollen utan problem ska kunna se hela datorskärmen. Är du högerhänt bör kontrollen placeras på vänster sida av skärmen och vise versa om du är vänsterhänt. Detta för att inte skymma kontrollens synfält med din hand. För att synen mot skärmen ska bli så optimal som möjligt behöver kontrollen även komma upp en bit från bordet samt vinklas så den pekar mot skärmens mitt.

Vi använder oss av enklast möjliga knep för att åstadkomma detta: Vi fäster Wii-kontrollen med ett gummiband på ett vanligt litet trebent kamerastativ (kan köpas i de flesta foto-/elektronikaffärer). Med hjälp av detta stöd är det sedan inga problem att rikta in Wii-kontrollen så att den pekar rakt mot skärmens mitt.

Var kontrollen placeras i förhållande till skärmen är nyckeln till hur pass bra upptagningen av ir-pennan blir. Du kommer att få möjlighet att optimera detta längre fram i guiden.

Placera tills vidare kontrollen några decimeter framför och några till vänster om din skärm, riktad mot mitten av skärmen.

bygg pekskärm

Fakta

Svårighetsnivå: Avancerad.
Tid: 3-4 timmar.
Det här behöver du:

  • Pc.
  • Wii-kontroll.
  • Bluetooth-adapter.
  • Litet kamerastativ.
  • Programmet Smoothboard 2 (gratis- eller betal­versionen).
  • En färdig ir-penna eller material för att göra en egen (ir-diod 1,3 V, tryckknapp, bläckpenna, liten ficklampa, plaströr, några korta kablar samt möjlighet till enklare lödning).

Det här lär du dig:

  • Bygga en ir-penna som med hjälp av en Wii-kontroll låter dig rita och peka med den direkt på din datorskärm.