Inför årets upplaga av datormässan Computex i Taiwan som pågår mellan den fjärde och åttonde juni passade flera pc-tillverkare på att visa upp sina nya modeller. Gemensamt för de nya modellerna är att de kör på Intels nya Haswell-processorer.

Haswell är kodnamnet för Intels fjärde generation Core-processorer som erbjuder lägre energiförbrukning i kombination med bättre prestanda. Inledningsvis släpper Intel två modeller, Core i7 och Core i5, som använder den nya Haswell-arkitekturen.

intel haswell

– Haswell erbjuder cirka 10-15 procents bättre prestanda jämfört med den tidigare generationen, och erbjuder även lägre energiförbrukning vilket är ett lyft för framförallt bärbara datorer, säger pc-tillverkaren Falcon Northwests vd, Kelt Reeves.

Intels nya processorfamilj förväntas göra störst skillnad bland bärbara datorer då den gör det möjligt att erbjuda längre batteritider.

– Här du likt de flesta till den grupp av användare som inte köpt en bordsdator de senaste åren kommer du att bli positivt överraskad över vad Intel gjort på det här området de senaste åren, säger Kelt Reeves.

De nya processorerna kommer även göra det möjligt att bygga mindre bordsdatorer som genererar mindre hetta och har därmed lägre ljudnivåer. I kombination med nya billigare sdd-diskar kommer det enligt Kelt Reeves gå att bygga nya vassare pc-datorer jämfört med tidigare.

Bland de pc-tillverkare som i går presenterade nya datorer med Haswell-processorer hör Asus, Cyberpower och Microcenter. Flera pc-tillverkare förväntas visa upp nya modeller under den kommande veckan.

IDG News


Diskutera processorer, moderkort & minnen på Eforum