Det händer varje sommar. Lagom till semestern dyker allsköns experter upp och förklarar att det är absolut förbjudet att kolla mejlen under ledigheten.

Varningar för den farliga teknikstressen har blivit lika säkra sommartecken som algblomningen och getinginvasionen.

Det bästa, förklarar experterna, är att lämna datorn och surfplattan hemma. Telefonen är möjligen tillåten – men bara om den används för att prata.

Tanken är att vi helt ska kunna koppla av jobbet under semestern – annars riskerar vi att bli utbrända.
Naturligtvis är det här sant. För många.

Det är viktigt att använda semestern för avkoppling, och om datorn eller surfplattan blir ett hinder ska den förstås låsas in redan på semesterns första dag. Stress och utbrändhet är ett jätteproblem, och för många är en sammanhållen semester det bästa botemedlet.

Men vad experterna
missar är att människor är olika, och att avkoppling faktiskt kan se ut på olika sätt.

Själv är jag avkopplad när jag är uppkopplad. Att vara isolerad i en stuga utan elektricitet skulle definitivt få mig stressad. Att sitta med en islatte och en surfplatta på en uteservering i en pulserande storstad är för mig bättre avkoppling än alla hängmattor i världen.

Missförstå mig inte. Jag underkänner inte vildmarksliv och avlägsna stugor. Men vad som är avkopplande är som sagt högst individuellt.

Det finns en konstig uppfattning om att papper skulle vara fint medan teknik fult. För många äldre förståsigpåare är det helt rätt att sätta sig med en kopp bryggkaffe och en morgontidning. Att läsa samma tidning på nätet tillsammans med en latte är däremot hur fel som helst. På samma sätt uppfattas det som mer avkopplande att läsa en pappersbok än en e-bok, och att prata i telefon anses vara mer socialt än att hålla kontakt med sina vänner via mejl, Skype eller Facebook.

För mig är den här bilden av den onda tekniken otroligt föråldrad. Går vi 20 år tillbaka var datorn bara ett arbetsredskap, men så är det inte i dag. I dag ger datorn och surfplattan oss avkoppling, på precis samma sätt som boken och tidningen.
Jag önskar att fler experter kunde se det.

Jag önskar också att de kunde se att den vattentäta uppdelningen mellan jobb och fritid inte heller passar alla. Naturligtvis är det viktigt att chefer och kollegor inte förväntar sig att alla ständigt ska vara tillgängliga, men det är faktiskt ingen dödssynd att kolla mejlen på semestern.

Själv kan jag utan problem ägna en regnig julidag åt mejl och bokföring eftersom jag vet att det betyder att jag kan ta ledigt en solig septemberdag. Den här typen av flexibilitet tror jag är ett betydligt viktigare skydd mot stress än ett totalt mejlförbud. I alla fall för en del av oss.

De senaste åren har vi som kopplar upp oss under sommaren gjort det i smyg. Vi har i hemlighet kollat mejlen och Facebook, väl medvetna om att det vi gör är syndigt och fel.

Vad sägs om att vi kommer ut ur garderoben den här sommaren? Vad sägs om att våga erkänna att surfplattor har samma värde som pappersböcker?
Vad sägs om att med hög röst och utan att tveka förklara:
Jag är semestersurfare. Och jag är stolt!

Martin Appel

Fakta

Martin Appel är konsumentredaktör på PC för Alla och en av dem som skriver på pcforalla.se/debatt