Microsofts Surface med Windows RT har fått en ganska blygsam start med låga försäljningssiffror och svalt intresse bland konsumenterna. Enligt analysföretaget IDC har Windows RT en marknadsandel på mindre än en procent.

windows rt

För att lösa problemet kommer Microsoft enligt en rapport från Bloomberg att sänka licensavgifterna för Windows RT. Det skulle betyda att tillverkare av surfplattor med Windows RT betalar mindre till Microsoft för att använda operativsystemet. Något som i slutändan innebär billigare surfplattor till konsumenterna.

Enligt Bloomberg kommer uppgifterna från en källa som är insatt i planerna.

Det låga intresset i kombination med höga licensavgifter har gjort att stora pc-tillverkare som HP och HTC har visat litet intresse för Windows RT. Även Samsung har kritiserat plattformen, men har ännu inte uppgett om företaget kommer att släppa ytterligare produkter med operativsystemet framöver.

– Det krävs en större bredd av tillverkare som bygger surfplattor med Windows RT i kombination med lägre priser och större utbud. Det ifrågasätter Microsofts långsiktiga strategi kring Windows RT, säger Wes Miller på analysföretaget Directions on Microsoft till Bloomberg.

Microsoft förväntas trumma upp intresset för Windows RT under Computex-mässan i Taiwan som drar gång i dag.


Diskutera Windows på Eforum