En partition är en specifik avdelning på en hårddisk, med en egen enhetsbeteckning. De används ofta för att hålla ordning på hårddisken, men de är inte så flexibla och de är svåra att till exempel ändra storlek på.

Ett alternativ är att använda virtuella hårddiskar. Det är en stor fil som lagras på disken som vanligt, men kan variera i storlek efter behov och dessutom är mycket enkel att flytta. Du kan till exempel ta en hel virtuell hårddisk och kopiera den till en annan dator för att använda den där i stället. Precis som en flyttbar hårddisk …

De filer som utgör virtuella hårddiskar har filändelsen vhd och de administreras i Disk­hanteraren i Windows. Det går till och med att ha hela operativsystemet på en virtuell disk, men det är överkurs och något som du får experimentera med själv.

4 steg till en virtuell hårddisk som kan variera i storlek

virtuell hårddisk
1. Hantera diskar. I Windows 7 högerklickar du på Dator i Start- menyn och väljer Hantera. Välj Diskhantering i menyträdet till vänster. I Windows 8 trycker du på Windows-tangenten och X sam­tidigt och väljer Diskhantering.

virtuell hårddisk
2. Skapa. Välj Skapa virtuell hårddisk i Åtgärd-menyn. Klicka på Bläddra för att ge diskfilen ett namn och välja var den ska sparas. Bestäm storlek på disken (minimum tre megabyte). Längst ned i rutan väljer du fast eller varierande filstorlek. Det senare är praktiskt.

virtuell hårddisk
3. Använd. När du klickat på OK finns din nya disk i listan nedtill i Diskhantering, men den är inte formaterad. Högerklicka på disknumret och välj Initiera disk. Klicka på OK. Högerklicka på området Inte allokerat och välj Ny enkel volym.

virtuell hårddisk
4. Formatera. Följ guiden för att formatera och välja en enhetsbokstav. Sedan kan du använda din låtsasdisk. Du kan koppla bort den för flytt eller kopiering med valet Koppla från virtuell hårddisk (se steg 3). Anslut igen med valet i Åtgärd-menyn.

Fakta

Svårighetsnivå: Avancerad.
Program: Windows 7/8.
Tid: 20 minuter.
Det här lär du dig:

  • Skapa dina egna virtuella hårddiskar.