Under gårdagens WWDC-konferens visade Apple upp företagets nya mobiloperativsystem för Iphone och Ipad, IOS 7, samt en ny version av OS X som fått smeknamnet OS X 10.9 Mavericks, ensamvargen.

Trots alla nyheter i IOS 7 fokuserade Apple endast på de tio största och gav väldigt lite utrymme åt många av de andra intressanta nyheterna. Här är 15 av de övriga nyheterna som är värda lite mer fokus.

Systemförbättringar

Systemförbättringar är inte lika attraktiva att prata om, och brukar därför då lite uppmärksamhet. Men här är några nyheter som är intressanta.

Gratis röstsamtal via Facetime: Den här nyheten nämndes mest i förbifarten men är helt klart intressant. Facetime kommer erbjuda möjligheten att genomföra gratis röstsamtal, men endast över en trådlös internetkoppling. Apple skulle säkerligen vilja göra den här funktionen tillgänglig över 3g/4g, men telefonbolagen skulle knappast uppskatta det. Det är dock okänt om Facetime-röstsamtal kommer gå att göra mellan IOS och OS X.

ios 7 facetime

Inklinometer: Tidigare versioner av IOS har haft stöd för både accelerometer och gyroskop. Nu ser det ut som om operativsystemet kommer att få stöd för ytterligare en sensor, inklinometer. En inklinometer kan mäta rörelser i höjdled, något som betyder att nästa Iphone kanske kan användas för att exempelvis mäta hur många trappsteg du tar. Tillsammans med de andra sensorerna lär det säkerligen gå att göra riktigt häftiga appar.

Synkade notiser: Notiser och Notiscenter i IOS 7 kommer att synkroniseras. Det betyder att när du stänger en notis på din Iphone kommer den även att försvinna på dina andra enheter som exempelvis Ipad och i OS X. Och vice versa. Notiscenter har även fått ett nytt utseende som visar ditt dagliga schema på ett mer naturligt språk.

ios 7 notiscenter

Aktiveringslås: En annan efterlängtad funktion som nämndes i förbifarten var aktiveringslås. Det betyder att tjuvar inte längre på ett enkelt sätt kan rensa en stulen Iphone eller Ipad och installera om IOS. Blir din telefon stulen kan du via Icloud rensa all information och sätta den i ”borttappat läge”. En låsskärm visas och endast ditt Icloud-konto kan användas för att logga in på telefonen igen.

Automatisk uppdatering av appar: Äntligen kan du ställa in IOS så att uppdateringar till alla dina appar laddas ned och installeras automatiskt. Funktionen går dock att stänga av i inställningarna för de som inte tycker om sådant förfarande.

Airdrop i flera smaker: En av nyheterna i IOS 7 är Airdrop, en teknik för att skicka filer till andra enheter som befinner sig på samma nätverk eller via bluetooth. Airdrop i IOS 7 kommer dock inte vara begränsat till enbart filer. Du kan även skicka exempelvis passbook-kuponger och kontaktinformation. Antagligen kommer tredjepartsutvecklare kunna använda tjänsten även för annan information.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning